Política

Acord de JxCat i ERC a Girona per governar a l’Ajuntament

Els quatre regidors republicans entren a l’equip de govern de Marta Madrenas

Tot i no tenir majoria, afirmen que és un govern “fort” per a un moment de crisi i que vol ser l’avantguarda de la futura República catalana

Pacte a l’Ajuntament de Girona per als pròxims tres anys. Junts per Catalunya i Esquerra República van signar ahir al matí un acord segons el qual els quatre regidors d’ERC –fins ara a l’oposició– formaran equip de govern juntament amb els nou regidors de JxCat liderats per l’alcaldessa, Marta Madrenas. Els tretze regidors, però, queden a un d’aconseguir la majoria absoluta per poder governar amb tranquil·litat i seran necessaris encara els pactes amb l’oposició. Malgrat això, l’acord anomenat Pacte de Responsabilitat i Transformació per Girona, insisteix que aquest és un “govern fort i representatiu” constituït “en un moment complex en què la pandèmia de la Covid-19 ha alterat el context de la ciutat, el país i el món sencer”. Gestionar la crisi sanitària, econòmica i social amb esperit de servei públic són arguments que van apuntar ahir tant Madrenas com el líder d’ERC i ara vicealcalde de Girona, Quim Ayats, com a factors clau que han desencadenat el pacte. No obstant això, cal recordar la pressió de l’oposició –especialment de Guanyem Girona i el PSC–, que les últimes setmanes s’havia manifestat a favor de presentar mocions contra l’alcaldessa i que situava ERC com la peça clau perquè el govern de JxCat s’aguantés o no.

En espera de redactar un document de pla de govern conjunt, els dos partits ja van anunciar ahir que la prioritat en l’acció de govern és “posar en marxa projectes i iniciatives per pal·liar els efectes econòmics i socials provocats per la pandèmia”. Així mateix, van destacar que treballaran perquè Girona “sigui l’avantguarda de la futura República catalana”.

L’acte de presentació del nou acord de govern es va fer ahir al migdia al Saló de Descans del Teatre Municipal de Girona, amb la presència de tots els regidors del nou equip de govern. “Avui és un dia molt important”, d’aquesta manera iniciava ahir el seu discurs Marta Madrenas, que destacava que s’havia estat negociant discretament les últimes setmanes per trobar “la millor manera de sumar esforços”. Al seu costat, el líder d’ERC, Quim Ayats, argumentava després que aquest era un “exercici de responsabilitat” per un govern més fort. Tots dos insistien que no tancaven les portes a cap grup de l’oposició per treballar plegats.

Precisament, des de l’oposició es criticava un acord que, en paraules de Lluc Salellas, portaveu de Guanyem Girona, suposa “la pèrdua d’una oportunitat” per canviar el model de ciutat i que, en continuar sense majoria, dona la clau de govern a Ciutadans. Per Sílvia Paneque, del PSC, l’acord tampoc suposa “cap gran canvi”, ja que ERC, va dir, ja aprovava els punts més importants des de l’oposició: “Ja feia aquesta funció de crossa”, va dir, tot afegint-hi que és un acord que no prioritza la ciutat. Per Ciutadans, el pacte només s’explica des d’una perspectiva independentista i no de ciutat.

LES FRASES

És una nova etapa inaudita en el si de la ciutat, amb un govern de coalició independentista per primera vegada
Marta Madrenas
alcaldessa de girona
És un exercici de responsabilitat, d’un pas endavant. Tots som conscients de la situació que estem vivint
Quim Ayats
líder d’ERC a l’ajuntament de Girona
Malauradament, ERC ha preferit falcar el govern de Madrenas i entra en contradicció amb la seva trajectòria progressista
Lluc Salellas
portaveu de guanyem girona
No veiem cap gran canvi. No hi ha majoria (...). Preocupa que s’importi a Girona un model de gestió que ni a la Generalitat funciona
Sílvia Paneque
LÍDER DEL PSC a l’ajuntament
El govern es radicalitza i anteposa la deriva independentista a la gestió de la ciutat i la pandèmia
Daniel Pamplona
portaveu de ciutadans a l’ajuntament de girona

Nou cartipàs municipal entre JxCat i ERC

Amb la incorporació d’ERC al govern municipal, i a banda de la principal novetat de la creació de la vicealcaldia, que assumirà Quim Ayats, també hi ha canvis en el cartipàs que fins ara estava només a mans de JxCat. Ayats assumirà també la regidoria de Cultura; la regidora republicana Maria Àngels Cedacers portarà Ciutadania i Dinamització del Territori; el regidor Àdam Bertran, Educació, Infància i Esports, i la regidora Annabel Moya, Habitatge i Eficiència Energètica i Joventut. La resta del cartipàs manté Maria Àngels Planas com a tinenta d’alcaldia d’Hisenda i Règim Interior; Lluís Martí, tinent d’alcaldia de l’àrea de Territori i properament portaveu del govern; Martí Terés, Sostenibilitat; Marta Sureda, Mobilitat i Via Pública; Núria Pi, Drets Socials, i Eva Palau, Salut. Així mateix, es preveu que Eduard Berloso sigui nomenat regidor en el pròxim ple municipal –en substitució de Carles Ribas– i que assumeixi Seguretat i Neteja. Les regidories de barri també es veuen modificades amb la incorporació dels regidors d’ERC, que assumeixen les del barri del Carme-Vista Alegre; Pedreres, Torre Gironella i Barri Vell, Eixample i Germans Sàbat, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona