Política

ERC prioritza una majoria sostinguda a les urnes per negociar el referèndum

Junqueras i Rovira treuen llibre i asseguren que cal superar el llindar del 50% dels vots per ser forts

No descarten la unilateralitat si l’Estat s’hi nega

Una majoria independentista constant a les urnes i un referèndum pactat amb l’Estat és la prioritat d’ERC per als pròxims anys. Un full de ruta, però, que no descarta la unilateralitat i la desobediència civil si el govern espanyol no ho accepta. L’estratègia republicana s’explica en un nou llibre signat aquest cop pel president i la secretària general d’ERC, Oriol Junqueras i Marta Rovira, sota el títol Tornarem a vèncer (I com ho farem), d’Ara Llibres, segons avançava ahir l’ACN. El llibre surt a la venda la setmana vinent.

Els republicans el presenten com “un manual per guanyar” i “una guia cap a la independència”. La proposta estratègica, elaborada a partir dels “aprenentatges” del 2017, estudia com corregir les debilitats de l’independentisme i com maximitzar les seves fortaleses. Entre els factors que assenyalen que cal potenciar és “ser una majoria inapel·lable”. Lamenten que “ni en una sola ocasió l’independentisme no ha superat el llindar del 50% dels vots en unes eleccions convencionals”. Així, Junqueras i Rovira aposten per “lluitar per aconseguir més de la meitat dels vots de manera sostinguda, repetidament” i, si és possible, en totes les eleccions. De fet, d’això depèn també que la comunitat internacional “es plantegi seriosament el cas català”. Admeten que en alguns moments, durant la tardor del 2017, es va voler confondre la simpatia de la població de diversos països europeus amb la complicitat dels seus governs, cosa que reconeixen que no van tenir mai. Els dirigents d’ERC, un des de la presó i l’altra des de l’exili a Suïssa, aposten per concentrar “el màxim de força possible” a reclamar el referèndum en la “fase actual del conflicte”. Hi veuen tres virtuts: la primera, que uneix la majoria de la societat catalana; la segona, que “divideix el govern espanyol i li provoca contradiccions” a causa del parer diferent del PSOE i Podem, i tercer, que és un llenguatge que Europa “entén”. “La combinació d’aquests tres factors aconsella continuar en aquesta línia, i encara més quan no es donen les condicions per a una DUI efectiva”, argumenten. Per això reclamen “traçar estratègies intel·ligents a favor del referèndum”, sumar majories àmplies a Catalunya i “furgar en les contradiccions dels demòcrates espanyols”.

Unilateralitat

De fet, plantegen el diàleg com a “imprescindible i estratègic” i asseguren que mantindran sempre la disposició a l’acord a partir d’un diàleg bilateral, ja que, “en si mateix, ja és un reconeixement explícit a l’existència d’un conflicte i d’un subjecte polític”. A més, creuen que la taula de diàleg entre governs “acabi com acabi” ja ha estat “una victòria”.

Tanmateix, reconeixen que un referèndum no entra dins dels càlculs d’Espanya i per això aposten per preparar-se també per a altres escenaris, com ara el de la unilateralitat. I adverteixen els altres actors independentistes que “parlar d’unilateralitat i de confrontació tot el dia no farà un miracle”. Defensen que cal “una sòlida majoria ciutadana i institucional” i “una àmplia complicitat dels agents socials i econòmics”, que no hi va haver el 2017. També cal internacionalitzar l’economia per ser “com menys vulnerables millor als xantatges econòmics de l’Estat”.

Quant a la desobediència civil, creuen que és una eina “totalment vàlida i democràtica” que veuen “molt probable” que l’independentisme hagi de tornar a fer servir, “sigui de manera puntual o en forma de mobilització constant”. “No és cap escenari forassenyat: un dia sortim al carrer i ens hi quedem sine die”, escriuen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona