Política

Von der Leyen tanca la seva primera crisi a la CE amb una miniremodelació

El vicepresident econòmic Dombrovskis s’apodera de la influent cartera de Comerç

La irlandesa McGuinness serà la nova comissària de Serveis Financers

Amb una miniremodelació de l’executiu, la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, neutralitza la primera crisi de mandat provocada per la dimissió del responsable de Comerç. El veterà vicepresident econòmic de la CE, Valdis Dombrovskis, es queda amb la influent cartera, mentre que la substituta del comissari sortint s’encarregarà dels Serveis Financers.

Un breu ball de cadires per girar full a l’escàndol generat per l’irlandès Phil Hogan, que va haver de renunciar com a eurocomissari de Comerç per haver-se saltat les normes de la pandèmia. En un moment difícil de les negociacions post-Brexit amb Londres, en què l’aspecte comercial és crític, calia col·locar ràpidament algú de pes en aquesta cadira.

Irlanda va posar dos candidats sobre la taula sense el renom ni l’experiència executiva suficient per retenir aquest preuat alt càrrec: la vicepresidenta del Parlament Europeu Mairead McGuinness i l’exvicepresident del Banc Europeu d’Inversions Andrew McDowell.

Finalment, Von der Leyen s’ha decantat per McGuinness per complir amb la quota irlandesa, però, com ja s’esperava, li ha donat una cartera menys prominent, la de Serveis Financers. La seva elecció enforteix la paritat a la CE, en què hi haurà 13 dones i 14 homes un cop l’Eurocambra i els estats ratifiquin McGuinness. Però qui més reforçat surt d’aquesta operació és Dombrovskis, màxim responsable d’economia i home fort del gabinet de Von der Leyen. Mantenint una de les tres vicepresidències executives, l’exprimer ministre letó dirigirà a partir d’ara la política comercial de la UE. Les complexes relacions comercials amb el Regne Unit i els EUA de Trump seran les noves preocupacions.

Dos fronts importants que se li obren sense perdre de vista la crisi econòmica causada per la pandèmia. Tot i haver perdut la carpeta financera, que passa a mans de la irlandesa, Dombrovskis reté el lideratge econòmic a la CE i continuarà assistint a les reunions de l’Eurogrup amb l’eurocomissari d’Economia, Paolo Gentiloni. Així, sense fer gaire soroll, el discret letó ha guanyat poder mentre perden pistonada els altres dos vicepresidents executius que es van postular per al càrrec de Von der Leyen a les eleccions europees, Frans Timmermans i Margrethe Vestager. Decidida a concentrar l’atenció mediàtica a Brussel·les, l’alemanya ha afavorit la figura més grisa de la cúpula que li pot fer ombra.

Dublín reforça la veu

Si bé l’escàndol de Hogan li ha costat una poderosa cartera, Irlanda té el control de posicions clau a la UE. La presidència de l’Eurogrup, peça important per l’euro, està en mans de Paschal Donohoe des de l’estiu, i Philip Lane és l’economista en cap del Banc Central Europeu. Amb McGuinnes controlant l’agenda financera, Dublín consolida la seva veu econòmica al club europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona