Política

Els comuns collen ERC per no haver-se sumat al prec per convocar eleccions ja

Albiach apressa el Parlament a no dilatar els comicis en cas d’una inhabilitació de Torra

El president català retreu falta d’actitud a la formació contra la repressió

Catalunya en Comú va reunir ahir, per via telemàtica, el seu consell nacional amb la mirada encara molt posada en el debat de política general que havia conclòs el dia abans al Parlament. Els comuns van voler ser especialment incisius amb ERC, i molt especialment pel fet que no van voler votar a favor de cap de les mocions que es van presentar a la sessió plenària en què es reclama la convocatòria immediata d’eleccions, tot i que és públic i confés que els republicans són partidaris de celebrar-les en cas que s’acabi consumant la inhabilitació del president Quim Torra. “No entenc com ERC, tot i que ha demanat eleccions, en el moment de la veritat hi vota en contra i que ens vulguin deixar, encara que sigui per inacció, empantanegats quatre mesos sense govern efectiu, amb tots els reptes que tenim al davant”, va ser la reflexió que va fer la coordinadora general de la formació, Jéssica Albiach, durant la seva intervenció en el conclave. Seguint amb aquest fil argumental, també va jutjar “incomprensible” que ERC i el president Torra, optin per deixar Catalunya amb un govern “no efectiu” enmig d’“una pandèmia i d’una crisi social i econòmica gravíssima”.

Assumit de ple l’escenari que el cap de l’executiu català serà desposseït del càrrec pel Suprem, un fet que va considerar “greu i desproporcionat”, Albiach va fer una apel·lació explícita al president de Parlament, Roger Torrent, perquè faci “córrer el rellotge com més aviat millor” per convocar els comicis si la majoria independentista no presenta un candidat alternatiu, com així es preveu. En aquesta mateixa línia, la també candidata de Catalunya en Comú va garantir que la seva formació no es quedarà “amb els braços plegats” veient com es “degrada el país” i, com a exemple d’aquesta actitud, va posar el debat de política general al qual asseguren que no hi van anar amb intenció de “bloquejar” sinó a cercar “grans acords”.

La rèplica, amb un to irònic més que evident, del president Torra a Albiach, es va fer via Twitter amb aquesta piulada: “Vull agrair, una vegada més, tanta solidaritat antirepressiva d’un partit d’esquerres com els comuns. Gràcies per lluitar per la llibertat d’expressió, gràcies per, després de nou mesos al govern espanyol, haver fet canviar radicalment la situació dels presos polítics i represaliats.”

LA FRASE

No entenc que ERC ens vulgui deixar, per inacció, quatre mesos empantanegats sense un govern efectiu
Jéssica Albiach
coordinadora general de catalunya en comú

Solé els insta a derogar el vot pregat exterior

El conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, ha instat els comuns que traslladin al govern estatal, del qual formen part, l’acord majoritari adoptat pel Parlament durant el debat de política general que demana que se suprimeixi el sistema de vot pregat i s’impulsi un procediment més àgil per poder votar des de l’estranger. El vot pregat es va implementar l’any 2011 i, a grans trets, implica la necessitat de pregar el dret a vot a l’autoritat electoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Tarifa plana, la resposta del govern de Pineda a la pujada del 25% de l’IBI

PINEDA DE MAR
política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts