Política

Aragonès, sobre la reunió de partits que demana l’ANC: “A tot arreu que serveixi per treballar consensos, hi serem”

El vicepresident assegura que la millor manera de desjudicialitzar és una llei d’amnistia i no la reforma del Codi Penal

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha mostrat la “disponibilitat” d’ERC de seure amb els partits independentistes per pactar la resposta a una possible inhabilitació del president de l’executiu, Quim Torra, tal com reclama l’ANC.

“A tot arreu que serveixi per treballar consensos, hi serem”, ha afirmat en una compareixença per recordar el tercer aniversari del 20-S. Segons diu, s’estan dedicant “moltes hores” a trobar unitat amb el soci de Govern, JxCat, per respondre davant “un atac tan dur”, si es produeix.

A més, Aragonès ha fet referència a la intenció del govern espanyol de reformar el Codi Penal abans de les eleccions, segons publica ’La Vanguardia’, recordant que la seva proposta continua sent una llei d’amnistia.

“La millor proposta per desjudicialitzar el conflicte és una amnistia, i una amnistia s’aprova mitjançant una llei, no és la modificació del codi penal que el govern espanyol diu que està treballant”, ha afirmat Aragonès.

“Una llei d’amnistia permet no només que els presos surtin al carrer, sinó que els exiliats puguin tornar i que s’acabin totes les causes polítiques obertes”, ha indicat.

A més, Aragonès ha assenyalat que “si es vol canviar el Codi Penal és perquè en el fons es reconeix que la situació actual és injusta”, amb “una causa política”. Per aquest motiu, ha insistit, és necessari una “resposta política” a través de la llei l’amnistia.

Consens independentista

El líder d’ERC ha remarcat que és “imprescindible” que l’independentisme fixi “objectius a curt i mitjà termini”. “No ens perdonaríem nosaltres mateixos ni la gent que una inhabilitació del president del govern de la Generalitat s’acabi convertint en una picabaralla entre independentistes”, ha afirmat el vicepresident.

“Totes les oportunitats que tinguem per generar el consens benvingudes seran i ERC hi participarà activament”, ha afegit.

També ha assegurat que estan disposats a defensar l’autodeterminació i l’amnistia a la taula de diàleg amb el govern espanyol i ha tornat a demanar que es convoqui aviat.

D’altra banda, ha rebutjat donar suport als comptes de l’Estat si es pacten amb Ciutadans. “Uns pressupostos amb Ciutadans són de dretes i són incompatibles amb ERC”, ha argumentat.

Tres anys del 20-S

Davant l’antiga seu de la conselleria d’Economia, el vicepresident del Govern ha recordat que fa tres anys de les detencions de càrrecs de la Generalitat, un “dels majors atacs” a les institucions catalanes i que va suposar “l’inici de la repressió de l’Estat” que acabaria amb l’empresonament dels presidents de l’ANC i Òmnium, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.

“Tres anys després tornem a manifestar el compromís amb el dret a vot, el referèndum”, ha explicat. “Seguirem denunciant un Estat que té una policia i justícia patriòtica i que es decideix a perseguir la dissidència”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona