Política

Torra a Sánchez: “Tros de quòniam”

El president espanyol acusa el seu homòleg de judicialitzar la política

Torra, a punt de ser inhabilitat per una querella política, li respon titllant-lo de talòs a la manera del capità Haddock

El president espanyol, Pedro Sánchez, acusava el seu homòleg català, Quim Torra, de judicialitzar la política en una entrevista dissabte a la nit a La Sexta. La judicialització de la política per part de l’Estat espanyol és una crítica compartida per la majoria de les forces i de la societat catalanes, amb referència a les causes i condemnes continuades dels darrers anys contra l’independentisme. Ha estat una crítica compartida pel PSC i, fins i tot, per Sánchez i el PSOE, tot atribuint-la a l’estratègia del PP de passar la patata calenta del conflicte polític a l’alt tribunal espanyol.

Però en aquesta entrevista de La Sexta, i amb l’horitzó de la inhabilitació que tothom dona per feta del president de la Generalitat, Sánchez ha decidit responsabilitzar també Torra i l’independentisme català de judicialitzar la política.

El president espanyol afirmava en l’entrevista que li cridava l’atenció que l’independentisme català sempre demani a la política espanyola que posi fi a la judicialització del conflicte quan creu que és l’independentisme el que precisament el porta als tribunals. Referint-se explícitament al cas de Torra, el president espanyol treia qualsevol responsabilitat de la possible inhabilitació al tribunal que el jutja i l’atribuïa tota a Torra: “Aquesta responsabilitat no és del jutge que l’inhabilitarà si finalment passa, sinó de la persona que lliurement ha fet ostentació d’incomplir la llei i els requeriments que sistemàticament els jutges li van plantejar.” Sánchez diu que la situació s’ha deteriorat molt perquè el president de la Generalitat podria ser inhabilitat en plena pandèmia i es podria produir un bloqueig polític que deixaria molt limitat el govern català per afrontar la crisi.

La resposta de Torra arribava ahir en forma d’insult literari. “És un bon tros de quòniam”, etzibava al president espanyol utilitzant una expressió sinònima de talòs o obtús que les agències de notícies i mitjans de comunicació espanyols traduïen al castellà com a necio. Justificava l’insult recordant que ahir es complien tres anys de l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart per “haver pujat dalt d’un cotxe per demanar llibertat i que es pogués votar en un referèndum”, i que el resultat d’aquell acte havia estat el seu empresonament. “Ara resulta que el senyor Sánchez ens diu que som els independentistes els que judicialitzem. Doncs no senyor”, reblava Torra.

Tot seguit, Torra titllava Sánchez de “tros de quòniam” aprofitant el discurs a l’Encontats, la fira de contes infantils i juvenils de Balaguer. Justificava la tria al·ludint al “diccionari de com es pot insultar elegantment en català” del capità Haddock, company de Tintín en els còmics del reporter de ficció. El “tros de quòniam” era un homenatge al traductor Joaquim Ventalló, que, en paraules de Torra, “més que insults”, escrivia “gairebé unes carícies noucentistes”.

La responsabilitat no és del jutge que l’inhabilitarà, sinó de qui ha fet ostentació d’incomplir la llei
Pedro Sánchez
president del govern d’espanya
Ara resulta que el senyor Sánchez ens diu que som els independentistes els que judicialitzem. Doncs no senyor
La meva resposta al president Sánchez és que és un bon tros de quòniam
Quim Torra
president de la generalitat de catalunya

Aragonès i Òmnium, favorables a la reunió de l’ANC

Òmnium Cultural i el vicepresident del govern, el republicà Pere Aragonès, es van mostrar ahir favorables a la reunió de partits i entitats independentistes proposada dissabte per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). Òmnium s’hi va mostrar a favor, tenint en compte que l’entitat ha estat exigint els darrers anys unitat estratègica del sobiranisme català i que, com l’ANC, ha retret en diverses ocasions als líders dels partits que no siguin capaços de consensuar un full de ruta. L’ANC demanava dissabte una reunió urgent de partits i entitats per, en primer lloc, consensuar una resposta conjunta a la possible inhabilitació del president Torra. El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, es mostrava ahir favorable a una resposta “àmplia, coordinada, institucional, política i ciutadana” a la “lamentable i vergonyosa” previsible inhabilitació de Torra. Per la seva banda, el vicepresident Aragonès responia a l’ANC en nom d’ERC que “a tot arreu que serveixi per treballar consensos, hi serem”. De fet, el coordinador nacional dels republicans assegura que s’estan dedicant “moltes hores” a assolir la unitat amb els socis de govern de JxCat. L’ANC fa una crida a reunir-se entre avui i dimecres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona