Política

Demanen auditar la gestió de la pandèmia a l’Estat

Un grup de científics reclama una investigació immediata a càrrec d’experts independents, en un article a la revista ‘The Lancet’

Madrid estudia si estén les restriccions de moviment a altres àrees

Una vintena de científics espanyols han publicat un article a la revista The Lancet Public Health en què demanen una auditoria immediata sobre la resposta dels governs estatal i autonòmics enfront de la Covid-19. A principis d’agost, el mateix grup ja havia instat el govern espanyol a realitzar una avaluació independent de la gestió de la pandèmia, amb l’objectiu d’identificar les millores a implementar en salut pública i el sistema d’atenció sanitària. Però ara, en el nou article, demanen que la investigació es faci de manera “immediata” i que se n’informi periòdicament.

L’Estat espanyol afronta un “ressorgiment” de la pandèmia “amb algunes de les pitjors xifres d’Europa”, alerta l’article. En un país amb “tensions polítiques elevades”, hi afegeixen, l’avaluació independent de la gestió sanitària ha de tenir el suport dels partits polítics, les associacions científiques, els professionals de la salut, els pacients i cuidadors i la societat en el seu conjunt. Pels científics, tots els executius han de “comprometre’s fermament a escoltar les recomanacions proposades en l’avaluació i a actuar en conseqüència”. També demanen que el grup d’avaluació el formin experts “independents”, que no hagin treballat al govern ni tinguin “interessos contraposats”, que hi hagi paritat de gènere i presència de científics internacionals.

“Aquesta avaluació, basada en l’evidència científica, és urgentment necessària per orientar la política de salut pública i contribuir a la superació de la pandèmia de la Covid-19”, acaba dient la carta. Entre els firmants hi ha científics com ara Alberto L. García-Basteiro, Àlex Arenas, Carme Borrell, Montserrat Gea-Sánchez, Daniel Prieto-Alhambra o Carme Vives.

Mentrestant, a Madrid, epicentre de la pandèmia a l’Estat, el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, va plantejar ahir la possibilitat d’ampliar les restriccions de mobilitat i de concentració de persones imposades a 37 àrees sanitàries a altres zones de la comunitat, en cas que la situació epidemiològica ho requerís. El grup de coordinació entre la comunitat i el govern estatal, acordat dilluns per Pedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso, es va reunir per planificar mesures contra la pandèmia.

A la capital espanyola també s’hi va referir ahir el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que va demanar als ciutadans madrilenys que restringeixin la mobilitat al màxim i les reunions socials, “en la mesura que es pugui”. Illa va descartar, de moment, que el govern decreti l’estat d’alarma.

Situació preocupant

El ministre va elogiar les “mesures importants” adoptades per Sánchez i Ayuso, i no va entrar a valorar si les noves restriccions a Madrid han arribat tard. “Pensem que hi ha marge si les coses es fan bé i amb agilitat per estabilitzar la situació a la comunitat de Madrid i, un cop estabilitzada, començar a doblegar la corba.”

Illa va reconèixer també que, en general, la situació és preocupant i que, si no es frenen els contagis, es podria “arribar a comprometre” el sistema públic de salut.

Sobre per què no s’ha fet l’avaluació independent de la gestió del coronavirus que reclamen els científics, va respondre: “Perquè estem combatent la pandèmia.” Amb tot, va assegurar que ja es treballa per decidir com, quan i qui la fa i va dir que ja tenia data per rebre alguns dels firmants de la iniciativa publicada a The Lancet.

LA XIFRA

30
per cent
del total dels contagis registrats a l’Estat espanyol en les últimes 24 hores (3.125) corresponen a Madrid.

LA FRASE

Hi ha marge, si les coses es fan bé, per estabilitzar la situació a la comunitat de Madrid
Salvador Illa
MINISTRE DE SANITAT

Els EUA superen la barrera dels 200.000 morts

El nombre de morts per coronavirus als EUA ja supera els 200.000, segons el recompte de la Johns Hopkins University. Més de 6,8 milions de persones han estat infectades, més que en cap altre país.

Alemanya tem una segona onada de la Covid-19

Alemanya descarta, de moment, tancaments generalitzats i intenta contenir els focus de la pandèmia a escala local. El país tem una segona onada del virus després de l’augment de contagis.

Johnson anuncia mesures per a uns sis mesos

Boris Johnson va advertir ahir que el Regne Unit està en un moment “perillós”, durant una intervenció al Parlament per informar de més restriccions per la Covid-19, que, en principi, es mantindran per uns sis mesos. El premier, que tenia previst també dirigir-se al país, va confirmar el tancament de pubs i restaurants a partir de les 22 h. També va demanar als anglesos que prioritzin el teletreball.

El virus obliga a ajornar una cimera de la UE

La cimera de líders europeus que havia de començar demà ha estat ajornada a l’1 i 2 d’octubre després que el cap del Consell Europeu, Charles Michel, hagi de fer quarantena pel contacte amb un positiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona