Política

Trump es nega a prometre que deixarà el poder de forma pacífica si perd

El president insisteix que hi haurà frau electoral i augura que acabarà al Suprem

Els republicans es desmarquen del mandatari i aposten per una transició “ordenada”

Quan només falten 39 dies per a les eleccions presidencials als Estats Units, Donald Trump es nega a comprometre’s a facilitar que hi hagi un traspàs de poders pacífic en cas de derrota. El mandatari nord-americà fa dies que intenta generar dubtes sobre els comicis de novembre, insinuant que no hi ha prou garanties democràtiques per confiar en el resultat. Ara, la creença que no abandonarà el poder en cas de derrota és cada vegada més gran. “Ja veurem què passa”, va etzibar, quan li van preguntar directament si prometia que facilitaria la transició de governs. Amb les enquestes augurant-li una reelecció complicada, Trump dobla la pressió enviant un missatge amb el qual només s’albira conflicte i tensió.

Fa setmanes que diversos analistes estan visualitzant tots els escenaris possibles en cas que Trump no accepti una possible derrota o, directament, es negui a abandonar la Casa Blanca. Els més pessimistes fins i tot alerten d’esclats de violència. No és la primera vegada que Trump insinua que no acceptarà els resultats de les urnes. En l’últim debat presidencial del 2016 ja es va negar a comprometre’s a reconèixer la derrota en cas que guanyés Hillary Clinton, cosa que no va passar.

En aquest cicle electoral va pel mateix camí, amb una especial fixació en el suposat frau que es pot derivar del vot per correu, que es preveu massiu en plena pandèmia. “M’he queixat molt de les paperetes, són un desastre”, va recordar Trump, insinuant teories sense cap mena de base que tot és un estratagema dels seus rivals electorals i d’un sistema que, des de fa quatre anys, està manegat en contra seu. “Aquest frau que estan preparant els demòcrates acabarà al Tribunal Suprem”, va insistir, deixant ben clar que la seva intenció és que, en cas de derrota, acabin al Suprem, on els conservadors tenen una majoria indiscutible.

Trump juga amb la certesa que la nit electoral no hi haurà resultats confirmats, per l’augment del vot per correu, que farà que el recompte sigui molt lent. Això li permetrà proclamar-se vencedor i, si finalment no guanya, assegurar que tot ha estat un frau o un robatori inadmissible.

“Les paperetes (del vot per correu) estan fora de control i els demòcrates ho saben”, va insistir el president, que va animar a “desfer-se” dels vots que ja preveu que seran fraudulents per culpa del complot dels seus rivals. “Tindrem una transició pacífica perquè, bé, no hi haurà transició: serà una continuació”, va dir, ja coronant-se vencedor.

La negativa d’acceptar els resultats electorals ha fet posar el crit al cel a tothom. Tant és així que el líder conservador al Senat, Mitch McConnell, va haver d’assegurar que hi haurà “una transició ordenada com sempre hi ha hagut des del 1792”. La gran majoria de senadors republicans van alinear-se en el mateix missatge de tranquil·litat i desmarcatge de la Casa Blanca.

LA FRASE

Ja veurem què passa. M’he queixat molt de les paperetes, són un desastre
Donald Trump
president dels EUA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona