Política

El PP exigeix a Sánchez que faci cessar Garzón per criticar el rei

La dreta vol treure rèdit de l’absència del Borbó a Barcelona, l’executiu demana “tranquil·litat” i La Zarzuela ara fa l’orni

Sàmper no entén l’enuig dels jutges si són un “poder totalment independent”

La dreta espanyola pensa esprémer fins a les últimes conseqüències l’absència marcada per La Moncloa de Felip VI en l’acte de despatxos dels nous jutges per erosionar l’executiu de Pedro Sánchez amb la connivència de la mateixa corona, el suport de la direcció del poder judicial –fet explícit en l’acte de divendres– i també de les patronals empresarials com ara la CEOE i la Cepyme. Tant se val que el PSOE intenti rebaixar l’ambient i que la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, sortís ahir demanant que “tots haurien de començar a tranquil·litzar-se”: “I quan dic tots, dic tots”, ja que el president del populars, Pablo Casado, va exigir el cessament immediat del ministre Alberto Garzón i va anunciar que demanaran la reprovació del vicepresident Pablo Iglesias per les piulades crítiques –“atacs”, segons Casado– amb el Borbó per falta de “neutralitat” per la trucada que va fer al president del Consell General del Poder Judicial (CGPC), Carlos Lesmes, un cop acabat l’acte per expressar que li hauria agradat poder-hi assistir.

Un cop filtrada la trucada, i ja amb la polèmica en el seu punt àlgid, La Zarzuela va acabar matisant que la trucada havia estat de caràcter privat per “cortesia” i només per felicitar els nous jutges “sense consideracions institucionals respecte a l’acte” al qual no va assistir per decisió del govern espanyol. L’executiu de Sánchez ho va justificar per qüestions de seguretat, tot i que el govern català reiterava que tenien activats “els protocols d’actuació”. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va explicar que tampoc entenia el “disgust” dels jutges per l’absència del rei, quan “en teoria és un poder totalment independent i no hi hauria ni d’entrar ni sortir”. De fet, aquest no és el primer cop que no hi assisteix el monarca, ja que el 2013 Joan Carles I hi va delegar l’aleshores príncep Felip just l’endemà de la imputació de la seva germana Cristina en el cas Nóos, sense que es produís cap queixa de l’estament judicial ni polític.

Cs tampoc vol perdre pistonada en aquest desgast al govern espanyol de coalició. Divendres ja van anunciar que havien registrat una proposta de compareixença del ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i ahir van comunicar que preguntaran al govern si troben “oportú” que dos ministres critiquin les institucions de l’Estat. El darrer capítol també a les xarxes, el va protagonitzar l’extrema dreta de Vox amb una piulada xenòfoba contra el diputat d’En Comú Podem Gerardo Pisarello, que havia criticat el rei per la trucada, i en què es podia llegir: “Quan un estranger que taca la bandera i dona suport a un cop separatista s’asseu a la mesa del Congrés, el més lògic és que taqui la mesa i ataqui el rei que es va enfrontar al cop. Tot lògic, excepte que no l’hàgim retornat a l’Argentina d’una coça al cul.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona