Política

Illa evita intervenir Madrid

El ministre de Sanitat manté la pressió al govern regional perquè endureixi les mesures contra la Covid-19 i demana a Ayuso que “es deixi ajudar”

La presidenta madrilenya insisteix que la seva estratègia “funciona”

La reunió d’ahir entre el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el seu homòleg madrileny, Enrique Ruiz Escudero, per mirar de rebaixar les tensions polítiques i consensuar una estratègia contra l’escalada de contagis a la comunitat va acabar sense acord.

Després de dues hores de converses, Illa va comparèixer davant dels mitjans per demanar a la presidenta regional, la popular Isabel Díaz Ayuso, que “escolti” i “es deixi ajudar”, però va evitar parlar d’intervenció de la sanitat madrilenya. “Anem tard” a Madrid, on hi ha transmissió comunitària, increment de casos i de les xifres de morts, va subratllar el ministre, que va instar a actuar amb rapidesa i determinació.

Illa va tornar a collar Ayuso perquè adopti les mesures proposades pel ministeri. En aquest sentit, va alertar que, si no es fa de manera immediata, “s’hauran de prendre mesures més dures”. El ministre va declinar concretar si el govern espanyol preveu prendre el control de la gestió sanitària madrilenya. Va reiterar que és Madrid qui ha de prendre “el control de la pandèmia” i va tornar a avisar que venen “setmanes molt dures”. Illa va reiterar també que caldria restringir el consum a la barres dels bars i reduir a la meitat la capacitat de les terrasses.

Ayuso, però, insisteix que la seva estratègia sanitària “funciona”. En una piulada mentre es produïa la trobada entre Illa i Ruiz Escudero, la presidenta va assegurar que els ingressos hospitalaris i els d’UCI per Covid-19 s’han “desplomat” durant l’última setmana. En concret, va subratllar que les hospitalitzacions han baixat un 66% i l’ocupació a les UCI, un 11%. A més, assegura que s’ha invertit la tendència durant el cap de setmana, i ara hi ha “menys ingressos que fa set dies”.

El govern de Pedro Sánchez, que la setmana passada va firmar un pacte amb Ayuso per cooperar contra la pandèmia, continua reclamant que es restringeixi la mobilitat a les àrees amb una incidència acumulada de 500 casos de coronavirus per cada 100.000 habitants, cosa que inclou el conjunt de la capital.

Tornar a la fase 1

Segons el Ministeri de Sanitat, Madrid va notificar ahir 13.449 casos nous –amb relació a divendres– dels 31.788 registrats per totes les comunitats (un 25% del total), “la dada més alta de la segona onada” del coronavirus. Amb aquest increment de casos positius, Madrid suma 227.158 contagis des de l’inici de la pandèmia i 9.246 morts. D’aquests, 82 durant els darrers set dies.

Amb tot, el conseller Ruiz Escudero defensava, abans de la reunió amb Illa, la gestió del govern regional i es preguntava el motiu del canvi de posició del ministre de Sanitat, que va passar, dimarts, de “felicitar” la Comunitat de Madrid per les mesures preses a demanar, dijous, el tancament de la capital. El responsable madrileny també va afirmar que les mesures restrictives que el govern de Sánchez plantegi aplicar a Madrid “s’apliquin a tot Espanya, com ha de ser”. Sobre la possibilitat que el ministeri prengui les competències sanitàries a la comunitat, Ruiz Escudero va advertir que, a dia d’avui, “no hi ha cap eina legal” que permeti al govern de Pedro Sánchez “una intervenció de la sanitat madrilenya”.

La Comunitat de Madrid ha imposat restriccions a la mobilitat en 45 zones bàsiques de salut, on resideixen 1.025.000 madrilenys, que concentren un 30% dels contagis. Les mesures, però, no semblen suficients.

Així ho han expressat diversos experts en salut pública, que consideren necessari que la capital espanyola adopti alguna de les mesures de la fase 1 de la desescalada i que s’apliquin restriccions dràstiques a la mobilitat, a més d’altres iniciatives basades en l’evidència científica que s’han demostrat efectives.

Anem tard [...]. Venen setmanes molt dures
Salvador Illa
MINISTRE DE SANITAT
No hi ha cap eina legal [per intervenir la Sanitat de Madrid]
Enrique Ruiz Escudero
CONSELLER DE SANITAT DE LA COMUNITAT DE MADRID

Govern i jutges obren un nou front

Redacció

La guerra entre el govern espanyol i els jutges no afluixa. El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), en funcions des de fa 21 mesos, ha ignorat l’avís del ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i debatrà i votarà demà deu nous nomenaments de càrrecs judicials, inclosos sis del Suprem. Campo considera que paralitzar els nomenaments “seria una mesura de suport a l’obligada renovació” del CGPJ. També va revelar que va intentar que el president de la institució, Carlos Lesmes, ajornés uns dies l’entrega de despatxos als nous jutges a Barcelona presidida pel rei, per raons de seguretat i “sobretot de convivència”, com ara la imminent sentència del Suprem per inhabilitar Torra i la proximitat de l’aniversari de l’1-O.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES