Política

Iceta situa les eleccions entre gener i febrer

El líder del PSC veu poc marge per pactar un candidat instrumental

Diu que el govern espanyol “obre perspectives” amb els indults i la reforma del Codi Penal

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha situat les eleccions a Catalunya entre finals de gener i principis de febrer perquè veu poc marge perquè s’acordi pactar un candidat instrumental. En una entrevista a RNE4 i La2, Iceta ha dit que els grups podrien posar-se d’acord en una candidatura instrumental per escurçar el temps d’eleccions, però que a la cambra hi ha “les majories que hi ha” i per això es fa “difícil” que pugui tirar endavant. El líder dels socialistes catalans ha reclamat a Torrent que iniciï la ronda de consultes i ha dit que “si no hi ha candidat, hi ha mecanismes que permetrien posar en marxa el rellotge”.

Iceta creu que si hi hagués un candidat instrumental no seria per dir “uns guanyen, altres perden”, sinó per “posar-se d’acord en escurçar” el termini per posar les urnes. “Si les poguéssim fer abans aniria bé per a tothom”, ha considerat el socialista, que ha insistit que parlarà amb tots els grups perquè puguin explorar totes les possibilitats. “Si em pregunta si això pot tirar endavant, jo ho veig molt difícil”, ha continuat.

En la setmana en què el govern espanyol ha de començar a tramitar els indults, Iceta ha admès que tenir els presos independentistes “no ajuda” al diàleg i ha considerat que 13 anys de presó és una pena “llarguíssima”. De fet, ha dit que “tot el que sigui més de quatre anys” és “llarguíssim”. Ha defensat que el govern espanyol “està obrint perspectives” per “superar aquest problema que no ajuda”, en relació als presos, per via d’estudiar els indults i per la reforma del delicte de sedició del Codi Penal.

Iceta també ha expressat que Torra no pot formar part de la taula de diàleg perquè ha estat inhabilitat i que, a més, “pensa en una altra lògica”, que és la de la “ruptura democràtica i la desobediència”. Tot i que ha admès que fins que no hi hagi unes eleccions és “molt difícil” que es pugui treure algun resultat de la taula de diàleg, si Sánchez i Pere Aragonès -com a president en funcions- decideixen convocar-la, a Iceta li semblaria bé. “El fet de convocar-la mostra una voluntat; i si els dos presidents decideixen, malgrat l’excepcionalitat del moment, trobem-nos”, ha dit.

Sobre la possibilitat que hi hagi un tripartit a les pròximes eleccions, del qual en formarien part ERC, PSC i comuns, Iceta ha dit que és “impracticable” perquè els republicans tenen la vista fixada amb la independència. “Això fa impossible la col·laboració de govern entre ells i nosaltres”, ha argumentat el líder dels socialistes catalans, convençut que si hi ha una majoria independentista “tornaran a sumar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona