Política

Un jutge de Sabadell investiga els agents que el 23-S van escorcollar el pis de Jordi Ros

Reclama a la Guàrdia Civil que els identifiqui i aclareix que no és competent per als fets de Sant Andreu de la Barca i Madrid

Ofereix al germà malalt accions com a perjudicat

El jutge de Sabadell que ha admès parcialment la querella de Jordi Ros, activista detingut el 23 de setembre del 2019 per la Guàrdia Civil acusat de terrorisme per pertinença a un CDR, ha exigit al cos armat que identifiqui els agents que van escorcollar el seu domicili i dos més dels seus familiars, els quals –detalla– seran citats a declarar com a investigats.

En la resolució –coneguda ahir i avançada per Alerta Solidària–, el jutge del jutjat d’instrucció 2 de Sabadell, Marcos Melendi, exposa que accepta investigar el que es relata en la querella de Ros referent als escorcolls dels pisos, però que, tal com fixa la llei, no pot assumir fets fora del seu terme jurisdiccional –en aquest cas, el municipi de Sabadell– i, per tant, les coaccions i vexacions denunciades a les casernes de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca i a Tres Cantos, a Madrid, no les pot assumir i li ofereix que les denunciï als jutjats competents.

En el cas de l’entrada i els escorcolls a la casa de Ros i la dels seus pares, el jutge indica que inicialment investiga els agents pels delictes 534.2 i 537 del Codi Penal, que són aquells delictes comesos per funcionaris públics contra la inviolabilitat domiciliària i altres garanties de la intimitat. En la querella, s’indica que es va comissar material sense permís i que es va iniciar l’escorcoll sense la presència de l’advocada de la defensa. Per això, el jutge demana al titular del jutjat central 6 de l’Audiencia Nacional les ordres d’escorcoll dictades el 23-S a Sabadell. I demana que declari com a testimoni la lletrada de l’administració de justícia que hi va ser present i va donar fe de l’acció policial als pisos. També sol·licita al Col·legi d’Advocats de Sabadell si van rebre la petició d’una assistència lletrada arran d’aquesta ordre judicial.

A més, el jutge de Sabadell cita a declarar Ros i els seus pares com a perjudicats i també ofereix accions com a perjudicat al seu germà, que pateix una malaltia mental, i que, segons va explicar Ros a Vilaweb, la pressió policial cap a ell li va provocar un brot psicòtic que el va fer ingressar a l’hospital. El jutge pregunta si el germà pot declarar i, si no, el seu representant legal. També demana que es detallin els danys causats als pisos per la Guàrdia Civil.

Ros i Germinal Tomàs van ser els darrers dels set membres de CDR empresonats en l’operació Judes que l’Audiencia Nacional va posar en llibertat, el gener passat, sota fiança de 30.000 i 15.000 euros. En la interlocutòria, el jutge Manuel García Castellón manté que tots dos formaven part del “nucli productor” de l’ERT (equip de resposta tàctica) per fer suposades accions violentes a favor de la independència de Catalunya. Segons la investigació, Ros té un “paper rellevant en la confecció d’artefactes explosius”, malgrat que no se’n va trobar cap.

LA XIFRA

3
pisos
de la família de Ros van ser escorcollats per agents de la Guàrdia Civil el 23-S. El jutge ordena identificar-los a tots i esclarir què hi van fer.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona