Política

Ningú farà el paper de Torra als plens del Parlament

JxCat i ERC acorden que el vicepresident i els consellers respondran només sobre responsabilitats del seu àmbit

Ningú al govern farà el paper de representació pública o privada del president de la Generalitat inhabilitat, Quim Torra, i això inclouria la seva compareixença a les sessions de control del govern, segons s’interpreta de l’acord signat per JxCat i ERC per afrontar els pròxims mesos d’interinatge. “Tant el vicepresident com tots els membres del govern mantindran els seus àmbits de treball i de representació en tots els espais, públics i privats, també pel que fa a les compareixences parlamentàries”, es pot llegir en un dels punts de l’acord entre els dos socis d’executiu, que també es comprometen a mantenir “vacants” tots els espais propis de la Presidència de la Generalitat i del president, i posen com a exemple el seu despatx o la cadira de presidència al consell executiu dels dimarts.

Ambdós socis justifiquen aquesta no substitució de Torra com un element més de denúncia de la “repressió de l’Estat espanyol”, i també revelen que el president inhabilitat no té cap intenció d’ocupar una presidència simbòlica des de fora de l’executiu, tot i que “restarà a disposició” d’aquest.

En aquesta línia, l’acord atribueix al vicepresident, Pere Aragonès, “funcions limitades de Presidència” amb caràcter interí –cal recordar que la llei el situa com a relleu automàtic del president si bé únicament en funcions–. Amb tot, l’acord també afirma que s’han “reforçat al màxim les atribucions de cadascun” dels membres del govern en aquest període que s’obre d’interinitat. Per altra banda, JxCat i ERC també s’obliguen a consensuar qualsevol decisió de caràcter extraordinari que calgui prendre en els pròxims mesos.

El pacte fins a la convocatòria d’eleccions és presentat per part dels dos socis com un acord per garantir un “govern fort” que pugui afrontar el període de pandèmia i crisi econòmica i social, un període d’interinatge del qual acusa la justícia espanyola per haver inhabilitat Torra. “És una absoluta temeritat decapitar un govern enmig d’una pandèmia”, s’afirma en el text, perquè –recorden– l’executiu veu com se li redueix el marge de gestió.

Per garantir aquest “govern fort”, els dos socis es comprometen a exercir-lo sota les condicions de “consens, coordinació, esforç i responsabilitat”, però, tenint en compte les diferències i interessos enfrontats, creen un grup de coordinació entre govern, partits i grups parlamentaris. Serà un “grup de coordinació paritari” en què s’integraran com a mínim sis persones encapçalades pel vicepresident, Pere Aragonès, i un conseller o consellera de Junts, un representant permanent de cada grup parlamentari, però també un representant “de cada partit del govern de coalició”.

Pel que fa a la celebració de les eleccions que es convocaran si no es pot investir un nou president d’aquí a dos mesos i escaig, el govern encarrega al Procicat un pla sectorial sobre els comicis que estableixi els indicadors necessaris per garantir el dret a vot i condicions sanitàries segures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona