Política

Illa accepta unificar les mesures anti-Covid a totes les grans ciutats de l’Estat

Madrid reclama el criteri autonòmic únic

S’aplicarien les mateixes mesures als municipis de més de 100.000 habitants quan s’arribi a certs nivells d’infecció

El govern de l’Estat i el de la Comunitat de Madrid van arribar ahir a un “principi d’acord” per mirar de contenir l’expansió del coronavirus, durant la reunió del Grup Covid-19, la nova instància de cooperació entre les dues administracions.

El govern espanyol, a través del ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la Comunitat de Madrid, a través del conseller de Salut, Enrique Ruiz Escudero, han pactat presentar avui en el Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud una proposta perquè totes les ciutats espanyoles de més de 100.000 habitants apliquin el mateix paquet de mesures anti-Covid si arriben a determinats llindars d’infecció. Són uns límits que Madrid ja ha superat i, per tant, seria la primera ciutat on s’aplicarien si prosperés la proposta.

Ho va explicar en roda de premsa telemàtica el mateix Illa, que va dir també que ha parlat amb tots els consellers de Salut autonòmics i que ha copsat un “ambient propici” per tirar endavant l’acord. Illa admet que la situació és “complicada” i demana “actuar amb contundència”, en un escenari de discrepàncies amb el govern madrileny, que no vol limitar l’activitat i els contactes de la mateixa manera que ho voldria fer l’executiu estatal per intentar frenar la corba de contagis de Covid-19 en aquesta regió.

En aquest context, els equips d’Illa i Ayuso van intentar pactar ahir una estratègia conjunta, i de la reunió va sortir la proposta que el paquet de mesures –de restricció de la mobilitat i dels contactes socials– s’apliqui a qualsevol ciutat de l’Estat de més de 100.000 habitants que superi determinats llindars de contagis.

Illa proposarà l’acció “coordinada” en salut pública avui al Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud per aplicar-la als municipis que tinguin una incidència de 500 casos positius per cada 100.000 habitants en els darrers catorze dies, amb una “positivitat” de les PCR superior al 10% i amb un índex d’ocupació d’UCI superior al 35%.

En la tercera

El ministre no va voler concretar les mesures de restricció, que es presentaran avui en el marc de la reunió del Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud. Illa també diu que si s’aprova la mesura les restriccions seran efectives a la Comunitat de Madrid, “i això és una bona notícia per a tothom”. El principi d’acord va arribar en la tercera reunió del Grup Covid-19.

LA FRASE

La situació és complicada i demana actuar amb contundència
Salvador Illa
MINISTRE DE SANITAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona