Política

JxCat s’erigeix en “garantia” d’un govern independentista

Puigdemont enceta la precampanya demanant “paciència” per implementar l’1-O i acusant tant els qui volen “córrer” massa com els qui s’han “plantat”

El partit aprova amb un 95% de suports les dues ponències fundacionals

“Som la garantia que en el proper govern hi hagi una majoria netament independentista.” Amb aquesta proclama, que va repetir per cloure el discurs, va tancar, ahir, el president de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, el congrés fundacional del partit i, alhora, va encetar una precampanya de quatre mesos fins a les eleccions del febrer, en què el pas següent serà triar un candidat a la presidència de la Generalitat. “Volem ser el pal de paller de l’independentisme del segle XXI”, havia arengat, abans, Elsa Artadi, una de les vicepresidentes, per qui JxCat “representa la centralitat del país i recull el millor del catalanisme polític”.

Puigdemont assegurava que el nou partit “serà fidel” a l’1-O i no hi renunciarà malgrat el pas del temps i la repressió, si bé és partidari de tenir “tota la paciència que calgui”. En aquest sentit, enviava un missatge implícit a les altres forces independentistes, ja que, segons ell, es pot perdre la paciència de dues maneres: volent “córrer” massa o bé “reculant o plantant-se” a mig camí. “Nosaltres no hem deixat de perseverar per mantenir la posició que vam acordar tots, no només els de JxCat”, subratllava, quan molts els “donaven per vençuts”.

El dia que culminava el naixement del partit, en tot cas, el seu líder va defugir el discurs frontista i va declarar la voluntat de “conjurar el sectarisme”, ja que és “conscient” que s’ha d’entendre amb la resta d’actors polítics, amb els més propers, però també amb els qui no ho són tant. Això sí, alhora va posar en valor les “conviccions i compromisos” dels partits i que les “certeses” de JxCat són clares: Catalunya no deixarà mai de ser una “minoria nacional” a l’Estat espanyol sense cap capacitat transformadora i, com a tal, el progrés i benestar social i econòmic dels catalans mai no dependrà d’ells mateixos mentre en formi part. “Dins de l’Estat, no només no és a les nostres mans, sinó que ja tenim prou evidències acumulades que, tant se valen els règims i governs, sempre hi ha hagut discriminació econòmica, cultural i lingüística de Catalunya”, concloïa, en un to pedagògic. Puigdemont és partidari d’un govern i un estat propi amb valors europeistes, en què el progrés econòmic vagi associat a la “defensa a ultrança” dels drets fonamentals.

Si es vol avançar, però, el líder de JxCat constatava que no es poden fer “grans salts” sense superar una barrera, la del 50% de vot independentista en unes eleccions, que “és molt important per fer política”. Si això passés, de fet, la ponència aprovada proposa demanar la intervenció de la UE per forçar l’Estat a pactar un referèndum. Per això, en el mateix sentit, el text aposta per prioritzar “objectius a vegades difícils però útils”, com ara cultivar les relacions amb els “estats referents”, fet que veu “fonamental”, però que no treu que qualsevol altra aliança internacional serà útil “per modest que sigui l’actor”. Que la “capacitat repressiva” de l’Estat hagi quedat “limitada i desacreditada” per tribunals internacionals, a més, es creu que situa “unes condicions molt millors” que ha de mirar d’aprofitar el moviment sobiranista.

Artadi, que va lamentar que no s’hagués deixat intervenir el secretari general Jordi Sànchez des de la presó, es va marcar com a fita de JxCat “sortir a guanyar” les properes eleccions, i va resumir els documents fundacionals que els afiliats van aprovar en votació telemàtica amb un amplíssim suport, després que ja incorporessin més de 1.000 de les 1.500 esmenes presentades durant el procés, segons va explicar el president del congrés, l’exconseller Lluís Puig. La ponència política, amb un 96,6% de vots a favor, ratifica la “confrontació intel·ligent” com a principal estratègia per avançar cap a la república, en un terreny de joc, a què ha abocat l’Estat, en què no es pot renunciar “a les eines de la unilateralitat”, segons Artadi, tot i que buscaran el diàleg i la negociació sempre que es facin “amb garanties i cànons equiparables internacionalment”. La ponència organitzativa, amb un 94,3%, presenta el partit com una eina “innovadora” en les formes de treball i la incorporació de la diversitat ideològica, a partir, per exemple, de “cercles de participació” que volen superar estructures “més rígides i jeràrquiques” dels partits tradicionals. El document fixa com serà el desplegament territorial, que la portaveu va situar com a “primera responsabilitat“ de l’executiva, però no encara el reglament de les primàries, que, a més, recordava que haurà de validar la militància. La participació en la votació de dissabte va ser de tot just el 27% dels 4.029 afiliats que tenien dret a vot des que, a l’agost, es va tancar el cens, si bé Artadi destacava que a hores d’ara ja són uns 4.600, perquè en les deu setmanes de congrés la xifra “no ha parat de créixer” des dels 2.900 inicials.

No militants a les llistes?

La ponència organitzativa obre la porta que persones no afiliades, sinó tot just simpatitzants, puguin ser candidates en llistes electorals “si així és requerit i prèvia aprovació per l’òrgan de l’organització que es determini reglamentàriament”. Això manté oberta la porta que, per exemple, militants del PDeCAT formin part de la candidatura de JxCat a les properes eleccions, una opció que l’expresident Artur Mas assegurava dissabte a El Punt Avui que “no dona per perduda”, i que creu que cal explorar “fins a les últimes conseqüències”. “Em consta que s’estan fent esforços”, afirmava. Ahir, l’ACN confirmava que hi ha hagut “algun avenç” els últims dies, tot i que des de JxCat hi segueixen veient “poc marge”. En tot cas, també desvelava que l’opció de ser a llistes sense haver d’afiliar-se ha generat malestar entre alguns independents en els anteriors comicis, que se sentien més còmodes sense militar enlloc però que, les últimes setmanes, s’han donat d’alta en el nou partit. La ponència, a més, permet que la doble militància es pugui mantenir fins al moment de la proclamació de dues candidatures electorals diferents, cosa que pot trigar encara uns mesos.

LES FRASES

El progrés dels catalans dins de l’Estat no depèn de nosaltres. No deixarem de ser una minoria nacional de just el 16%
Nom i Cognoms
CÀRREC
No obtindrem mai el millor govern per més obedients que siguem en el marc autonòmic
Carles Puigdemont
president de jxcat
La unilateralitat no la fa qui vol, sinó qui pot. Qui ho pot fer avui, i qui l’ha aplicat, és l’Estat
Pere Aragonès
vicepresident amb funcions de pr.
Cal ser molt clars a l’hora d’explicar què farem si superem el 50%. Només faltaria que el malbaratéssim
Quim Torra
131è president de la generalitat

Aragonès congelaria ara la taula

El vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, va apostar ahir per mantenir congelada la taula del diàleg amb l’Estat i no reactivar-la fins que es donin “les condicions oportunes” i el país deixi d’estar en “interinitat”. En una entrevista a El Periódico, això sí, va dir que caldrà “buscar fórmules” per preservar-la, i que en el marc de l’executiu s’acordarà “com enfocar” les converses. A la nit, a la Sexta, Aragonès va insistir que en la pròxima legislatura “cal escometre la necessitat d’una negociació amb l’Estat”, que per a ERC és la “via prioritària”, per a l’autodeterminació i l’amnistia, tot i que no s’oposarà a un indult si arriba abans, per qüestions humanitàries. El vicepresident va resistir-se a qualificar de “plebiscitàries” les pròximes eleccions, si bé està d’acord que algú vulgui considerar-les així perquè han de “ratificar” la voluntat majoritària d’independència. Ell també vol superar el 50% per “guanyar legitimitat”, i és partidari de formar després un govern “ampli” per l’autodeterminació, amb un “nucli independentista molt fort”. A banda, Aragonès es va mostrar “obert a parlar” del pressupost de l’Estat, que, això sí, veu “incompatible” votar junt amb Cs. En espera de proposta, va condicionar el suport al fet que Catalunya pugui gestionar els fons de recuperació europeus, i que l’acord amb Sánchez per desactivar la via judicial i avançar en la resolució política “es tradueixi en fets”.

També a la nit, a TV3, el 131è president, Quim Torra, va refermar que va actuar “en consciència” en no retirar la pancarta del Palau per “no decebre” el clam majoritari del país, i va admetre que no esperava que acabés amb la inhabilitació, tot i que, “si no hagués estat per aquest motiu, hauria estat per un altre”. Torra marxa amb el “regust agredolç de no haver pogut anar més enllà”, i admet que la repressió aquesta legislatura els ha fet estar “a la defensiva”. El president inhabilitat, que es va posar a disposició dels partits per trobar un acord “de mínims” si s’assoleix el 50%, admetia que va passar un mal moment quan li van retirar l’escó com a “fet consumat”, i va criticar tots els pactes de JxCat, ERC i la CUP amb les forces del 155.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia