Política

Torra durà Espanya a Estrasburg

El Tribunal Constitucional rebutja suspendre la inhabilitació del president

La defensa anuncia una demanda contra l’Estat espanyol al Tribunal Europeu de Drets Humans sense esperar que el TC resolgui

No hi haurà restitució del president de la Generalitat Quim Torra, tal com havia previst el decret de substitució signat dimarts pel govern. El Tribunal Constitucional (TC) va descartar ahir suspendre la inhabilitació d’un any i mig per desobediència confirmada pel Tribunal Suprem, tal com va demanar la defensa de Torra en un recurs d’empara la setmana passada. “Aquesta decisió no és cap sorpresa, perquè ja tenim constància continuada del tracte diferenciat i discriminador de la justícia espanyola amb els independentistes catalans”, va observar el president en un comunicat. La defensa del president ho interpreta com una manera de “vulnerar” un cop més els seus drets, però sobretot dels milions de catalans que van participar del procés electoral del 21 de desembre del 2017.

L’alt tribunal sí que va admetre per unanimitat a tràmit el recurs d’empara, que abordarà en els pròxims mesos, una pràctica que acostuma a convertir-se en un calaix on agafar pols per demorar l’enviament de la causa a Europa. Per aquest motiu “es confirma que cal continuar el plet en defensa de la llibertat d’expressió i dels drets civils dels catalans a Europa”, va justificar Torra.

El vicepresident del Parlament, Josep Costa, avançava uns minuts abans que la defensa del molt honorable no esperarà que el TC resolgui el fons del recurs per acudir al Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg.

“Els tribunals espanyols no fan justícia sinó que fan política, tot s’hi val per aturar l’independentisme, els tribunals tenen aquesta prioritat, no apliquen el dret, sinó les instruccions polítiques que tenen de l’establishment”, va censurar Costa, que va recordar que Torra no és el primer dirigent polític a qui l’acció de la justícia impedeix d’exercir el càrrec en aquesta legislatura, després de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull.

També va subratllar que “la minoria del poble català dins l’Estat espanyol no té un sistema judicial que empari ni protegeixi els seus drets” i que “hi ha una llei per al comú dels espanyols i una llei per als independentistes catalans que no és la mateixa, que és més repressiva, autoritària i menys democràtica”.

Es dona la circumstància que el magistrat que feia de ponent de la resolució sobre les mesures cautelars, Antonio Narváez –proposat pel PP–, va afirmar en el marc d’una conferència titulada El problema catalán, el novembre del 2017, que el referèndum de l’1-O va ser un “cop d’estat encobert molt més greu” que el 23-F. “Us podeu imaginar quina confiança tenim en la justícia espanyola”, va ironitzar Costa.

La mateixa consellera de la Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, deia poc abans que se sabés que el Constitucional denegava la suspensió de la inhabilitació: “Poques coses esperem ja de la justícia espanyola, ja ens ha demostrat reiteradament quin és el tracte que professa cap al moviment independentista.”

L’advocat del president, Gonzalo Boye, va recordar en el moment de presentar el recurs d’empara que el Constitucional sempre havia acceptat suspendre la inhabilitació en tots els precedents de dirigents polítics en actiu. El catedràtic de dret processal i diputat i portaveu de justícia de Junts per Catalunya, Jaume Alonso-Cuevillas, insistia ahir que “en casos així sempre s’havia suspès” la inhabilitació. “I tots sabíem que aquest cop no ho farien; més espanyola que justícia”, va piular.

En canvi, des de Ciutadans, instigador de la persecució judicial per la pancarta a favor dels presos polítics i exiliats que ha acabat tombant Torra, el diputat al Congrés i exmembre de la mesa del Parlament José María Espejo celebrava que el president “haurà de complir la seva sentència sense privilegis”. “Ningú està per sobre de la llei”, va sentenciar.

LES FRASES

Aquesta decisió no és cap sorpresa, perquè ja tenim constància continuada del tracte diferenciat i discriminador de la justícia espanyola
Es confirma que cal continuar el plet en defensa de la llibertat d’expressió i dels drets civils a Europa
Quim Torra
131è president de la Generalitat
Anirem a Estrasburg a explicar que la minoria del poble català dins l’Estat no té un sistema judicial que l’empari
Josep Costa
Vicepresident del Parlament

Grup de treball sobre urnes i Covid

El govern va anunciar ahir la creació d’un grup de treball entre diferents departaments de la Generalitat per analitzar l’informe de la comissió jurídica assessora de la Generalitat encarregat per Quim Torra fa setmanes sobre la celebració d’eleccions en el marc de la pandèmia de coronavirus. El grup de treball determinarà si és possible modificar la llei electoral parcialment per garantir la seguretat del procés electoral, però també per garantir el dret a vot a tothom. Segons va explicar la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, s’estudiarà, per exemple, que es pugui sol·licitar el vot per correu de forma telemàtica per no haver d’acudir a Correus, o mesures per reduir al mínim la manipulació de sobres i paperetes electorals.

En el grup de treball hi participaran els departaments de Presidència (que aixopluga el gabinet jurídic de la Generalitat), Acció Exterior (que disposa de les competències en processos electorals), Interior i Salut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

El TSJC no admet la querella de Vox i la denúncia de Cs contra la Mesa per la ILP sobre la independència

barcelona
Sud-Àfrica

Els primers resultats apunten a la pèrdua de la majoria absoluta del Congrés Nacional Africà

Barcelona
Regne Unit

La dissolució del Parlament dona el tret de sortida a la campanya electoral

Barcelona
política

Un processat per l’1-O ja en demana l’amnistia al jutjat 13

barcelona
mèxic

La campanya mexicana tanca amb un candidat a alcalde mort a trets

barcelona
Guerra a Gaza

Israel ja controla l’estratègic corredor de Filadèlfia a la frontera entre la Franja i Egipte

Barcelona
Política

Les reaccions a l’amnistia: Objectiu assolit però sense oblidar la independència

barcelona
política

L’amnistia, treva o punt d’inflexió?

barcelona
Política

Els fiscals del procés no veuen viable aixecar l’ordre de detenció contra Puigdemont

barcelona