Política

LA CRÒNICA

El retorn a Amer, la tercera part per escriure

“Volem viure la tercera part: la del retorn del president Puigdemont a una Catalunya independent”, va dir Xirgo

Que un llibre en català, de política, sobre el procés de Catalunya, “amb el protagonista que és la bèstia negra de la política espanyola, sigui el best-seller a Espanya diu moltes coses”, va recordar el president a l’exili Carles Puigdemont, en Carles de can Crous, davant dels seus veïns d’Amer, a través de videoconferència. Puigdemont va insistir en aquest fet “paradoxal” en la presentació, ahir al vespre, del segon volum de les seves memòries, La lluita a l’exili (La Campana, 2020), que el periodista i director d’ El Punt Avui , Xevi Xirgo, ha enregistrat, “com si fos una càmera”, primer amb M’explico, dels fets del 2017, i amb un segon llibre “més íntim” en el qual recull converses més pausades al sofà de la Casa de la República a Waterloo i “en el qual el president reflexiona molt”. Puigdemont va destacar el “treball de memòria atípic, però molt innovador, en format de polaroids, instantànies corals” que ha realitzat Xevi Xirgo.

“El primer et fa posar els pèls de punta, el segon queda com un eriçó”, va destacar a l’inici de l’acte el presentador, el director de La República , Carles Ribera, tot recordant impressions de lectors. A l’entarimat hi havia també el periodista i portaveu de Junts per Catalunya al Parlament, Eduard Pujol, que va reconèixer viure el segon llibre “des de dins”, mentre que el primer “explica coses” viscudes com a director de RAC1. Pujol va destacar d’aquest recull de memòries el fet d’aconseguir ser una “novel·la col·lectiva” i alhora l’habilitat de l’autor de mantenir-se en un segon pla. “El jo del periodista acostuma a créixer i, en canvi, Xirgo sap trobar el seu lloc.” Xirgo va reconèixer la complexitat de gestionar l’off the record quan tenia el privilegi de “saber què passava darrere la porta” perquè el president Puigdemont li ho explicava per al relat dels llibres però no ho podia publicar com a director d’un diari. Sobre si és un llibre electoralista, Puigdemont va recordar que era molt difícil trobar un “moment de pau electoral” en el context actual. Tenia clar que s’havia de publicar un cop sabuda la sentència del procés. A una setmana d’haver-se commemorat l’1-O i ja en clau d’actualitat, Puigdemont va recordar que la data “no és un mantra simbòlic” i va destacar que Junts és l’espai polític que dona continuïtat: “És la millor alternativa per a la societat catalana.” En relació amb la feina que fa a l’exili, Puigdemont va recordar els recursos que destina l’Estat al relat internacional: “Per aspirar al reconeixement, cal ampliar el coneixement del que és Catalunya.”

Es convertirà en una trilogia? Xevi Xirgo va explicar que estan recollint documentació, però que en tot cas la tercera part hauria de ser “la d’un final amb el retorn del president Puigdemont a la plaça d’Amer”. “És evident que és la història d’un país que no està acabada”, va continuar Xirgo a la pregunta final de Carles Ribera. “Volem llegir, però sobretot viure la tercera part; la del retorn del president a una Catalunya independent”, va concloure. Eduard Pujol, per la seva banda, comparava Espanya amb la faula de l’escorpí, “ja que sempre piquen”, Puigdemont, per evidenciar que sortir-ne és l’única opció, va citar els versos de Gil de Biedma: “De todas las historias de la Historia/la más triste sin duda es la de España/porque termina mal.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona