Política

El TSJC dirimirà si escurça el càstig a Torra

La defensa demana que dels 18 mesos d’inhabilitació se li descompti la part en què ja no era diputat, però el fiscal no ho vol

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va convocar ahir la defensa de l’expresident de la Generalitat Quim Torra i les acusacions per saber la seva posició sobre l’execució de la seva condemna per desobediència a la JEC en no retirar la pancarta a favor dels presos polítics en època electoral. El TSJC va condemnar-lo a divuit mesos d’inhabilitació, ratificat pel Suprem, i la consulta del tribunal, presidit per Jesús María Barrientos –que és no vinculant– va versar sobre dos temes: des de quan s’ha de comptar la suspensió del càrrec i si cal retirar-li la pensió, que cobren els expresidents catalans durant quatre anys.

El penalista Gonzalo Boye, defensor de l’expresident, va sol·licitar que del total de 18 mesos almenys se li escurci la meitat dels nou mesos que no tenia l’acta de diputat. Per contra, el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, va demanar al TSJC que no li descompti res perquè malgrat que no tenia l’acta de diputat, sí que va continuar exercint el càrrec públic de president de la Generalitat.

Torra va ser suspès de diputat de JxCat el 3 de gener passat perquè la Junta Electoral Central (JEC) li va aplicar un article de la llei electoral que estableix que són inelegibles els condemnats per delictes contra l’administració pública, entre els quals hi ha el de desobediència, encara que la sentència no sigui ferma. Una restricció només aplicada de manera excepcional i en condemnes per corrupció.

Pel que fa a la pensió d’expresident, el fiscal Bañeres no es va oposar pas al fet que la cobri, per dos motius. El primer és que, tot i que des de la fiscalia es va demanar que se li retirin els “honors”, en la sentència l’alt tribunal català no detalla res sobre la pensió i l’oficina d’expresident. En segon lloc, pel fiscal, el cobrament d’aquest sou no és un reconeixement sinó una manera de compensar la incompatibilitat que tenen els càrrecs públics en no poder treballar en el sector privat durant un temps. És la mateixa situació de l’expresident Mas, quan va ser condemnat a inhabilitació a càrrec públic per haver convocat la consulta del 9-N del 2014. La sentència no detallava que se li retirés la pensió.

Pel que fa a la multa de 30.000 euros, la defensa va informar al tribunal que presentarà un pla de pagament. El TSJC té una segona causa de desobediència contra l’expresident Torra, també per no haver retirat les pancartes a favor dels presos, en aquest cas exigit per una sala contenciosa. L’instructor ha de resoldre aviat si deriva la causa a un jutjat ordinari perquè l’expresident ja no és aforat.

LA XIFRA

9
mesos gairebé
ha estat el president Torra sense l’acta de diputat, des que la JEC la hi va fer retirar per la condemna.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA