Política

Ratificada la sentència contra l’ús comú del català

El Suprem obliga la Generalitat Valenciana a emprar el castellà en els documents amb Catalunya i les Illes

El Tribunal Suprem ha desestimat els incidents de nul·litat que havien presentat la Generalitat Valenciana i el sindicat STEP-lv, que consideraven que se’ls havia vulnerat el dret a la tutela judicial efectiva, i ha ratificat la sentència que havia dictat al juny la seva sala contenciosa-administrativa, que anul·lava el decret d’usos de llengües oficials a l’administració valenciana, el qual preveia l’ús exclusiu del valencià per tal de comunicar-se amb les comunitats “del mateix àmbit lingüístic”, Catalunya i les Illes Balears. La traducció al castellà es preveia fer només en cas de petició expressa, però l’alt tribunal va sentenciar que aquesta era obligatòria, en tenir l’Estat competències exclusives per regular les comunicacions entre comunitats. La sentència diu que no caldrà la traducció quan la llengua “cooficial” sigui la mateixa a dues comunitats, però no accepta el terme del “mateix àmbit lingüístic” que s’utilitza per equiparar les denominacions de valencià i català .

La ratificació denega definitivament el recurs de cassació presentat contra la sentència inicial del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), que va estimar en bona part el recurs de dos diputats del PP i va anul·lar fins a onze articles i una disposició que donaven un ús prioritari al valencià sobre el castellà en diversos aspectes de l’administració autonòmica, com la comunicació amb els treballadors públics, la publicitat institucional, els contractes amb proveïdors, la retolació o la publicitat institucional.

La confirmació del nou atac a la llengua coincideix amb les queixes de col·lectius com el Col·legi de Metges de València a la nova normativa autonòmica que preveu que el coneixement de la llengua sigui un requisit indispensable per exercir al País Valencià. L’ens, que ho veu una “imposició” del valencià “absolutament inacceptable”, suggereix que sigui tot just un “mèrit”, perquè del contrari l’únic que s’aconseguirà “és que els metges se’n vagin fora” quan n’hi ha escassetat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Tarifa plana, la resposta del govern de Pineda a la pujada del 25% de l’IBI

PINEDA DE MAR
política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts