Política

Sánchez treu la regla fiscal amb el sí d’ERC, JxCat i Cs, i ja els busca per al pressupost

Suspèn el límit d’austeritat del 2011 després d’afirmar fins al setembre que era inconstitucional

Rufián diu que regular el lloguer és requisit per als comptes

L’article 135 de la Constitució va ser dictat i forçat des de Brussel·les per la troica com a peatge d’austeritat i va ser introduït pel president José Luis Rodríguez Zapatero amb el sí del PP amb nocturnitat estiuenca l’agost del 2011 i amb una reforma exprés de la Carta Magna sense referèndum. Fins al setembre, aquesta era una cotilla inexpugnable per al govern de Pedro Sánchez, i la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, defensava que esquivar-la per permetre als ajuntaments gastar romanents i superàvits no era constitucional. Gràcies al vot a favor d’ERC, JxCat, la CUP, el PNB i Ciutadans, la coalició de PSOE i Podem va poder aprovar ahir al Congrés –amb un sol vot en contra de Foro Asturias i l’abstenció del PP i Vox– la suspensió de les regles fiscals per al 2020 i el 2021 que el punt 135.4 estipula que “només podran superar-se en cas de catàstrofes naturals, recessió econòmica o situacions d’emergència extraordinària que escapin del control de l’Estat i perjudiquin considerablement la situació financera o la sostenibilitat econòmica o social de l’Estat”. El govern espanyol nega que això inauguri ara “la festa de la despesa”, però veu en la votació d’ahir l’auguri de poder aprovar el pressupost del 2021 en un moment en què continuen en vigor els comptes deixats fa més de 29 mesos per Cristóbal Montoro, ministre d’Hisenda de Mariano Rajoy.

El govern de coalició va salvar una votació clau però havent d’escoltar un clam –“Nosaltres ja t’ho dèiem”– unànime, des de la CUP fins a Cs. El PP, que paradoxalment en el seu dia va aprovar el 135 de l’austeritat i que ara exigeix que els ajuntaments on governa –com ara el de Madrid– puguin gastar els romanents que no permet gastar la llei d’estabilitat de Montoro, es va abstenir ahir, igual que Vox. “No s’entén que demani amb una mà que es relaxi la norma per als ajuntaments on governen i amb l’altra s’abstinguin”, va etzibar María Muñoz (Cs) al PP. “Això no és una festa de la despesa. Una prestació per als autònoms és una festa de la despesa? La suspensió de regles no suspèn la responsabilitat fiscal i estem convençuts que comunitats i ajuntaments no deixaran d’actuar amb responsabilitat. Senyors de la dreta, vostès sí que ho creuen?”, va dir Montero. Gràcies a esquivar el 135, el govern de l’Estat aprovarà un sostre de despesa de gairebé 200.000 milions que és un 53% més que el 2020 perquè inclou les ajudes de la UE.

El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, va lloar l’enderrocament del “marc austericida” del 135. “Votem que sí perquè de facto elimina l’article 135 i ens dona la raó, als que vam dir que era una barbaritat i que no tenia sentit la sortida de la crisi estafa del 2008”, va dir Rufián. Ja en el ple i en rèplica a la ministra, el diputat d’ERC Joan Margall va recordar l’exigència d’una moratòria de l’IVA i de l’impost de societats com exigia Pere Aragonès per carta a Sánchez. “Com podrà pagar l’IVA i les cotitzacions socials un petit restaurador amb les persianes abaixades? Ja que no volen cedir competències, almenys utilitzin-les”, va dir Margall. Rufián avisa que la regulació dels preus del lloguer –un afer que enfronta el PSOE i Podem al si de la coalició– serà un requisit previ obligat per negociar els comptes del 2021 que el govern espanyol vol aprovar al Consell de Ministres dimarts.

A JxCat, Laura Borràs va recordar que ja exigia la suspensió del 135 “al principi de la pandèmia perquè els ajuntaments i la Generalitat han de tenir liquiditat i més recursos per a sanitat, residències i el tercer sector”. “Montero ens deia que era inconstitucional i ara es vota. Arriba tard, 215 dies tard”, hi afegia. Però el vot a favor no implica un avançament per al pressupost; si es vol aprovar amb el vot de JxCat caldrà negociar i no gestionar adhesions”, va alertar. En el ple, Ferran Bel reblava que “no és una festa de la despesa, sinó la despesa necessària en una situació excepcional”. Des de la CUP, Albert Botran no entenia l’acomplexament oficial: “No han de demanar perdó. És una mesura de xoc, però sola no redistribueix la riquesa.”

LES FRASES

Això no és una festa de la despesa. La suspensió de regles no suspèn la responsabilitat fiscal
María Jesús Montero
ministra d’hisenda
S’elimina ‘de facto’ l’article 135 i el marc austericida i dona la raó als que dèiem que era una barbaritat
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés
Montero deia que és inconstitucional i es vota. Va 215 dies tard, però als ajuntaments els cal liquiditat
Laura Borràs
portaveu de jxcat al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona