Política

Osàcar creu que Mas coneixia el sistema de blanqueig a CDC

L’extresorer implica el llavors gerent i el secretari general del partit

L’expresident nega haver donat cap ordre il·lícita

L’extresorer de l’extinta Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) Daniel Osàcar, de 85 anys i que compleix tres any i mig de presó per desviament de diners al partit en el cas Palau, va declarar ahir davant del jutge del cas del 3%, en el qual també està processat, que creu que l’expresident Artur Mas, com a secretari general de Convergència, sabia que al partit es feia blanqueig dels diners que es rebien d’empresaris, que donaven aportacions, entre els anys 2008 i 2010. Osàcar –que ja va intentar arribar a un pacte amb anticorrupció en el saqueig del Palau per part de Millet i Montull–, amb una nova advocada, s’ha obert a col·laborar amb el fiscal José Grinda, que ahir, amb el jutge de l’Audiencia Nacional José de la Mata, va anar a Barcelona a escoltar la declaració, que la setmana passada no es va poder fer per problemes amb la videoconferència.

Segons fonts presents en la declaració, Osàcar va explicar que, per quadrar els comptes, a finals d’any, es demanaven a consellers i càrrecs de CDC aportacions de 3.000 euros, i en alguns casos no es tornaven, i en d’altres sí, a través d’aquestes comissions d’empresaris, tot i que llavors CDC no governava a la Generalitat. Els alts càrrecs de CDC desfilaven pel seu despatx i li lliuraven els diners en mà, i alhora manifestaven si volien que la donació se’ls retornés més endavant o no. Va detallar que està segur que els exconsellers Irene Rigau, Felip Puig i Pere Macias, així com l’exalcalde Xavier Trias, no van voler el retorn dels diners, que eren de procedència il·lícita i, així, blanquejats. Amb dubtes, va indicar que sí que van rebre aquests diners l’exconseller Jordi Jané; l’exalcalde de Lloret de Mar Xavier Crespo, condemnat a inhabilitació per tràfic d’influències; l’eurodiputat Marc Guerrero; la diputada Montse Candini, i l’exdiputat Jordi Moltó, entre d’altres. Va indicar que el procediment era dirigit per la gerència, llavors en mans de Germà Gordó, processat en la peça principal del 3%, i que, a causa de la seva estreta relació amb Mas, creu que l’informava d’aquest procediment. L’extresorer Andreu Viloca, també investigat en aquesta causa, és el proper a declarar.

L’expresident de la Generalitat i ex-secretari general de CDC Artur Mas va negar ahir haver donat “cap instrucció” per finançar il·lícitament l’antiga Convergència i va donar a entendre que la confessió d’Osàcar podria ser deguda a la seva “vulnerabilitat”, segons l’agència Efe. Des de la seva oficina d’expresident, al Palau Robert de Barcelona, Mas va assenyalar que Osàcar es basa en “suposicions” i hi va afegir: “Agraeixo que ell digui en seu judicial que jo mai vaig donar una instrucció en aquest sentit, i, si no la vaig donar jo, no la podia donar ningú; jo era l’únic que podia donar-la.” La declaració d’Osàcar, però, podria provocar que ara el fiscal Grinda demanés la declaració de Gordó i Mas en aquesta peça del cas 3%.

L’expresident Mas es va mostrar “molt sorprès” que ara aflori aquesta denúncia per part d’Osàcar i va afirmar: “Suposo que una persona gran com ell, que ha estat a la presó i té amenaçat injustament tot el seu patrimoni, pot ser més vulnerable.”

Rigau vol l’arxivament

Per la seva banda, l’exconsellera de CiU Irene Rigau va demanar ahir a l’Audiencia Nacional que arxivi el cas pel qual és investigada, després que l’extresorer de Convergència l’hagi “exclòs” i exculpat en aquesta peça del cas 3%, segons un comunicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona