Política

Els ciutadans de Catalunya reben un 10,2% menys del que aporten a l’Estat, segons un estudi de la UB

Madrid i les Illes Balears són les dues úniques comunitats on les diferències són encara més elevades

Els ciutadans de Catalunya reben, de mitjana, un 10,2% menys del que aporten a l’Estat. Segons un estudi publicat aquest dijous per l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB) –un centre d’investigació de la Universitat de Barcelona- els habitants del territori van generar uns ingressos tributaris mitjans de 2.976 euros l’any 2018, una xifra que es va reduir a 2.664 euros després d’aplicar els mecanismes d’anivellaments i els fons d’ajust del sistema de finançament autonòmic. Per l’IEB, aquesta tendència es repeteix des del 2009 i assenyala Catalunya com una de les comunitats “més perjudicades” pel sistema. De fet, i segons l’estudi, tan sols Madrid (amb una diferència del 24,4%) i les Balears (15,5%) presenten diferències més elevades.

L’estudi també fa una menció especial al País Valencià, que malgrat generar uns ingressos tributaris per sota la mitjana espanyola, rep pràcticament la mateixa quantitat després d’aplicar el sistema.

Per altra banda, l’IEB destaca que les comunitats més beneficiades pels mecanismes d’anivellament actuals són Extremadura, Castella-La Manxa i Galícia. En el cas del territori extremeny, la diferència entre els recursos generats (1.770 euros per habitant) i els recursos rebuts (3.089 euros) és del 74,5%. A Castella-La Manxa, el diferencial és del 36%, mentre que a Galícia és del 33%.

Segons els creadors de l’estudi, el mecanisme d’anivellament (conegut com a Fons de Garantia dels Serveis Públics Fonamentals) “compleix correctament amb l’objectiu de reduir a distància entre les comunitats”, però afegeix que cal una “revisió de model” per evitar que “s’acabin generant distorsions en la distribució”. En aquest sentit, proposen “adaptar el càlcul dels pagaments a compte a la realitat econòmica del moment i no a unes previsions futures” i “ajustar les retencions a compte de l’IRPF a la tarifa autonòmica en vigor”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona