Política

La Junta de Portaveus del Parlament rebutja la condemna als exmembres de la Mesa

JxCat, ERC i la CUP denuncien els 11 anys de presó per a Forcadell “per exactament els mateixos fets”

La Junta de Portaveus del Parlament ha aprovat amb la majoria de JxCat, ERC i la CUP una declaració en què rebutgen la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) als membres de la Mesa de la cambra de la passada legislatura, condemnats a 20 mesos d’inhabilitació i a una multa de 30.000 euros. El document consensuat entre els tres grups denuncia que l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell va ser condemnada a 11 anys i mig de presó pels mateixos fets, que el TSJC considera desobediència i no sedició, per la qual cosa n’exigeix “l’alliberament immediat”, tant d’ella com de la resta de presos condemnats pel referèndum de l’1 d’octubre de 2017.

La Junta sosté que Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó i Ramona Barrufet van complir “les seves funcions reglamentàries permetent la tramitació de totes les iniciatives promogudes pels diputats” i considera “extravagant i perillós” que el TJSC exclogui la inviolabilitat parlamentària de la causa “atès que permet, a la pràctica, criminalitzar qualsevol activitat o exercici de la funció parlamentària”. “Un parlament ha de poder debatre de tot, sense més límits que la voluntat dels diputats”, defensa.

Per això, JxCat, ERC i la CUP critiquen que la llei de reforma del Tribunal Constitucional de l’any 2015 per haver estat “aprovada amb l’objectiu polític explícit de reprimir l’independentisme” i que ha provocat “censura” als debats parlamentaris. “Suposa un greu risc per a la democràcia”, han advertit, per la qual cosa han demanat a la Mesa del Parlament que garanteixi la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa dels diputats. Així mateix, les tres formacions s’han solidaritzat amb l’exdiputada de la CUP Mireia Boya, que va ser absolta, i amb el també exmembre de la Mesa Joan Josep Nuet, que té la causa oberta al Tribunal Suprem ja que ara és diputat al Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona