Política

Confinats al domicili de les 22 h a les 6 h

El govern ordena tancar a les 21 h tots els establiments excepte el menjar a domicili per iniciar el toc de queda una hora abans del que estableix el decret estatal

Per emergències, per tornar a casa des de la feina o per un acte cultural, es permetrà ser al carrer més enllà de les 22 h, però caldrà justificar-ho

El confinament domiciliari de tot el país des de les deu de la nit fins a les sis del matí està vigent des d’ahir mateix després que durant la tarda ho decidissin els responsables de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) un cop el Consell de Ministres havia aprovat el segon estat d’alarma de la història recent per implementar restriccions en tots els àmbits que permetin reduir el contagi, per alguns experts ja descontrolat, del SARS-CoV-2.

El toc de queda –un terme que el president espanyol, Pedro Sánchez, demanava defugir en la seva compareixença del migdia i que el govern de la Generalitat tampoc utilitzaria en la seva compareixença del vespre– començava a Catalunya a les deu de la nit, una hora abans del que estableix el decret d’estat d’alarma aprovat ahir pel Consell de Ministres –el decret estatal dona marge a les autonomies perquè l’avancin o el retardin una hora–. L’estat d’alarma decreta el confinament nocturn per a tot l’Estat durant quinze dies, i serà a partir del 9 de novembre que el govern català tindrà la potestat d’allargar-lo. L’opció més restrictiva d’aplicar-lo a partir de les deu de la nit ja es va assenyalar després de la reunió que el govern català feia divendres amb tots els grups parlamentaris per abordar aquesta prohibició de mobilitat nocturna, que, tanmateix, tindrà excepcions laborals i domèstiques.

A diferència del primer, es donava per entès que aquest nou estat d’alarma reconeixia el govern de la Generalitat com a autoritat màxima del país també en aquelles competències sanitàries, de mobilitat i d’ordre públic que a la primavera el govern de Pedro Sánchez va centralitzar, però el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, advertia en la seva compareixença del vespre que la Generalitat només té competències plenes pel que fa al confinament nocturn.

L’empara legal de l’estat d’alarma permet al govern de la Generalitat evitar que jutjats i tribunals tombin restriccions per lluitar contra la pandèmia, però Sàmper avisava que, tal com està redactat el decret estatal, l’executiu català només podrà decidir i gestionar les restriccions que ja feia o que tinguin a veure amb el confinament nocturn, però no d’altres durant el dia. Pedro Sánchez havia assegurat al matí que serien els governs autonòmics els que decidirien confinar temporalment tota la població d’un barri, una ciutat, una comarca, una regió o tota la comunitat, però el conseller d’Interior reiterava al vespre que el decret estatal només els permetia fer-ho pel que fa a l’horari nocturn.

De moment, el toc de queda és la primera gran restricció que afecta tota la ciutadania, amb les excepcions que determinava ahir el Procicat, casos que hauran de ser “d’urgència i imprescindibles”, deixava clar Sergio Delgado, subdirector de Protecció Civil. A partir de les deu de la nit, només es podrà ser al carrer per emergència sanitària o farmacològica, per motiu laboral –en el cas, per exemple, dels transportistes– o per retornar al domicili des de la feina o des d’un acte cultural –tots els establiments de serveis i comerços hauran de tancar les portes a les 21 h i, de fet, la cultural és l’única excepció que fa el govern català, perquè cinemes, teatres i auditoris seran els únics que podran tancar a les 22 h i el públic tindrà un marge superior de temps per retornar a casa amb l’entrada física o digital com a justificant–. També els treballadors que superin el límit horari hauran de portar un justificant, juntament amb qui hagi d’atendre una emergència de persones dependents. També es permet infringir l’horari als treballadors que tornen d’un viatge i sols han pogut arribar més tard de les 22 h. L’altra excepció és la sortida per passejar el gos, que s’haurà de fer entre les quatre i les sis de la matinada, però que no es podrà fer a la nit. A les 21 h han de tancar botigues i establiments, i això també incloïa el servei de menjar a domicili en un primer moment. Ja més tard, el Procicat precisava que es podria servir menjar fins a les 22 h. Les multes per incompliment del confinament nocturn van dels 300 fins als 6.000 euros. Ahir, però, tenint en compte que era una mesura sobrevinguda, Sàmper va aclarir que els agents només informarien els ciutadans de les noves restriccions.

LES FRASES

No podem fer confinaments diürns de població o de país. Aquest decret no és precisament un exemple de cogovernança
No podem tancar tota l’activitat a partir de les sis de la tarda com ha fet Itàlia. No podem decretar confinament de cap de setmana
D’acord amb criteris tècnics i sanitaris, es prendran noves mesures des de demà, ja siguin confinaments perimetrals o tancaments
Som conscients del desgast psicològic. Intentarem que ara sigui diferent, però demanem responsabilitat
Miquel Sàmper
conseller d’interior de la generalitat

El govern, molest perquè no té totes les competències

El conseller Sàmper va comparèixer acompanyat del subdirector de Protecció Civil i del comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, uns tres quarts d’hora després que es publiqués al BOE el decret d’alarma estatal. I va sorprendre posant aigua al vi pel que fa a les suposades competències plenes de la Generalitat per decidir i gestionar l’estat d’alarma: “Aquest decret és insuficient i no precisament un exemple de cogovernança.” Responent als periodistes, Sàmper posava alguns exemples del que no podrà decretar el govern de la Generalitat: tancar totes les activitats a partir de les sis de la tarda com ha decidit Itàlia o decretar confinaments de cap de setmana a una població o a tot el país. La raó és “que no podem fer confinaments diürns de població o de país”, concloïa Sàmper. El conseller afirmava que l’executiu intentarà evitar de totes les maneres possibles un nou confinament domiciliari i demanava col·laboració ciutadana per evitar-lo. A partir d’avui s’estudiaran noves restriccions com ara confinaments perimetrals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona