Política

L’alarma fins al maig surt amb el sí d’ERC, el PDeCAT i Cs

L’estat d’alarma de sis mesos serà revisable el 9 de març i blinda l’acció de la Generalitat

JxCat s’absté i veu com els de Bel trenquen la unitat de vot

El PP, la CUP i Bildu també voten abstenció

A Pedro Sánchez se li va ennuegar al juny la nova normalitat perquè era ell el que es cremava amb el comandament únic i el poder d’aprovar o suspendre el pas de fase, mentre que els presidents autonòmics s’anotaven les conquestes de la rutina. L’experiència l’ha animat ara a traçar un horitzó llarg de sis mesos oferint un paraigua legal i prou a l’acció de la Generalitat i de la resta. Si bé una excepcionalitat llarga obria la por de la inconstitucionalitat, ahir el nou estat d’alarma –retocat pel PSOE i ERC per fer-lo revisable el 9 de març, al cap de quatre mesos– obtenia una majoria més que absoluta gràcies al sí de Gabriel Rufián, Ciutadans, el PNB i quatre diputats del PDeCAT que viuen al grup de JxCat i que van trencar la unitat de vot en un dia tèrbol perquè els de Laura Borràs es van abstenir. La coalició de PSOE i Podem aprovava l’alarma amb 194 vots a favor davant 53 vots en contra (Vox i Foro) i 99 abstencions (PP, JxCat, la CUP i EH Bildu).

Paradoxalment, Sánchez va patir més per tenir l’aval a la quarta pròrroga del 6 de maig (178 vots a favor) i a la cinquena del 20 de maig (177 sís) quan eren de quinze dies, que ara, que compra un horitzó de sis mesos d’excepcionalitat (quatre segurs i dos d’opcionals).

“Hivern llarg, i festes...”

Tot i que la seva presència a l’escó a les nou del matí era la prova que l’excusa del problema d’agenda no era tal, el president espanyol no va defensar la pròrroga de l’alarma a la tribuna i va delegar en el ministre de Sanitat, Salvador Illa. “Arriba un hivern llarg, amb unes festes diferents, i el que votem és una resposta constitucional, per protegir la salut i les vides”, va dir Illa. Un cop escoltat Illa, Sánchez va marxar entre la indignació de l’oposició. Al PP, que la nit abans passava del no a l’abstenció pel pes de la veu d’Angela Merkel, Pablo Casado sorprenia sent ell l’assot d’Illa: “No podem donar suport a una alarma sense estat. Per què no dimiteix si tanta humilitat destil·la?”

“Pili i Mili”

Illa, al seu torn, va entrar en el cos a cos. “El debat sanitari s’ha convertit en unes primàries de les dretes entre Casado i Abascal. Pili i Mili. Tot el que havia guanyat en una setmana ho perd a la següent”, va reprotxar Illa a Casado tot al·ludint a les bessones Pilar i Aurora Bayona sorgides del teatre de revista barceloní. “No li sento ni un sol argument sanitari. No sé d’on ve. Abstenció, diu. Una setmana després fa la seva moció. L’abstenció és la inanitat en un debat sanitari”, va reblar Illa. Davant els polítics madrilenys del PP que l’acusen de fer punts sent dur amb Madrid per invertir en la simpatia futura de l’electorat català, el ministre va ser clar: “Reconec la meva admiració per Madrid i els madrilenys amb dues paraules: gràcies, Madrid.”

“Ja n’hi ha prou”

També dur va ser el xoc amb els socis del sí com ERC, que força Sánchez a comparèixer cada dos mesos al Congrés. “Ja n’hi ha prou que ens hàgim de quadrar cada setmana per fer-los tòrcer el braç. Ja n’hi ha prou de deep state fatxa amb cops d’estat de fireta amb el calendari a la mà. Ja n’hi ha prou d’un govern que juga a «soc el millor que hi ha dins del que hi ha»”, va dir Rufián. I es va anticipar al cop de JxCat: “Qui digui que ERC regala els vots al govern, que vagi a la Diputació de Barcelona i ho digui.”

Per JxCat, Borràs va ser l’única a intervenir i va defensar l’abstenció “per responsabilitat”. I amb un dard a ERC i al PDeCAT: “No s’ha de rebaixar tant el llistó davant el govern: aconseguir que el govern comparegui no és aconseguir res, és la seva obligació.” Enmig d’una boira de foc amic independentista, el diputat del PDeCAT Ferran Bel buscava al pati l’altaveu que no va poder tenir a l’hemicicle per defensar el sí. “Se’ns va explicar per part del govern els termes de la pròrroga i no hi cap altre vot que no sigui a favor”, va dir Bel. I així es trencava la unitat de vot en dos: Borràs, Míriam Nogueras, Jaume Alonso-Cuevillas i Mariona Illamola s’abstenien; i Bel, Sergi Miquel, Concepció Canadell i Genís Boadella hi votaven a favor. Tot i coincidir amb ERC en el sí, Bel va atacar Rufián pel “gol que el PSOE li ha colat” donant el poder d’aixecar l’alarma a la conferència de presidents quan la Generalitat exigeix bilateralitat. Idèntic retret feia Aitor Esteban (PNB) a Rufián. Per Inés Arrimadas (Cs), cal avantposar el “sentit d’estat” a “les baralles i els clatellots”.

El debat sanitari s’ha convertit en primàries Casado-Abascal. Són Pili i Mili. Abstenir-se en això és la inanitat
Salvador Illa
ministre de sanitat
Ja n’hi ha prou que aquí ens hàgim de quadrar cada setmana per fer-los tòrcer el braç
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés
No s’ha de rebaixar tant el llistó davant el govern: aconseguir que comparegui no és aconseguir res
Laura Borràs
portaveu de jxcat al congrés
Se’ns va explicar per part del govern els termes de la pròrroga i no hi cap altre vot que no sigui a favor
Ferran Bel
diputat del pdecat al congrés
No podem donar suport a una alarma sense estat. Per què no dimiteix, si tanta humilitat destil·la?
Pablo Casado
president del pp
Votem a favor per responsabilitat i per sentit d’estat en un nou ple de baralles i de clatellots
Inés Arrimadas
presidenta de ciutadans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona