Política

Lliures i sense mesures

El fiscal no demana cap control per als nou detinguts en l’operació contra l’independentisme

Madí, Vendrell, Soler i la resta s’acullen al seu dret a no declarar

De 48 hores detinguts en calabossos de la Guàrdia Civil a compareixences d’un quart d’hora davant del jutge i recuperar la llibertat sense ni tan sols mesures cautelars. És l’experiència viscuda ahir per nou exdirigents polítics d’ERC i CDC, empresaris i ciutadans de sectors de l’independentisme català, que, juntament amb dotze persones més, van ser detinguts dimecres en una operació contra el blanqueig de capitals, malversació de fons, prevaricació i desordres públics, i que no van quedar en llibertat amb càrrecs en acabar els escorcolls dels seus domicilis i llocs de treball com la majoria. Familiars, amics i diputats i representants de JxCat, Esquerra i la CUP, i de les entitats Òmnium i ANC, els van rebre amb aplaudiments quan sortien d’un lateral de la Ciutat de la Justícia de Barcelona, ahir al migdia.

L’exdirigent d’ERC Xavier Vendrell i el de Convergència David Madí, així com l’empresari igualadí Oriol Soler, van ser dels darrers a sortir de les dependències judicials. Els nou detinguts es van acollir al seu dret a no declarar en desconèixer de què se’ls acusa, ja que els seus advocats encara no han pogut tenir accés al sumari, que ha estat secret durant el darrer any i mig, amb escoltes telefòniques i seguiments.

El fiscal anticorrupció Fernando Maldonado no va demanar ni presó provisional ni cap mesura cautelar, com ara la retirada del passaport o compareixences al jutjat, tot i que se’ls acusa “d’intentar desestabilitzar” el govern espanyol amb l’organització de Tsunami Democràtic, que també investiga l’Audiencia Nacional en secret fa mesos, cas encarregat al mateix cos de la Guàrdia Civil. Se sosté que alguns dels detinguts s’han aprofitat de contractes i negocis, a banda de facilitar el finançament de l’expresident Puigdemont a Waterloo, sense detallar cap indici ni cap transferència de subvencions o partides públiques desviades.

Malversació a provar

Així, el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, no va poder decretar cap mesura restrictiva per falta de petició del fiscal. El magistrat va autoritzar els escorcolls per tal de trobar proves, malgrat que encara no hi ha documentada cap malversació. En algunes resolucions dels escorcolls, s’admet que ara es compararan les sospites de converses telefòniques amb els expedients administratius. La Guàrdia Civil, dirigida pel tinent coronel Daniel Baena, així ho confessa en el cas de Soler, en què indica que l’empresari ha rebut molts contractes de l’administració, que sumen uns tres milions entre el 2016 i el 2020, els quals són sospitosos, però que “ara s’hauria de verificar correctament amb els expedients administratius”.

Entre els altres detinguts que van quedar en llibertat ahir, també hi ha: els amos d’Iniciatives Events, Antoni Fusté i Roc Aguilera; el president de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, Xavier Vinyals; Jordi Serra, l’interventor delegat de Presidència; Marta Molina, de la Intersindical-CSC, i el regidor d’Urbanisme de Cabrera de Mar, Enric Mir.

Per ERC, “un muntatge”

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va denunciar ahir que l’operació Volhov es basa en un “muntatge policial per desacreditar i dividir l’independentisme”. Així ho va afirmar des de la Ciutat de la Justícia, després que el jutge Aguirre deixés en llibertat els nou detinguts, entre els quals Madí i Vendrell són considerats de l’“estat major” de l’1-O i del procés d’independència. Vilalta va expressar la seva “indignació” perquè aquesta operació ha estat “un exemple més en aquesta causa general de persecució contra l’independentisme”, i hi va afegir: “Es demostrarà que aquí hi ha un muntatge policial de la Guàrdia Civil per desacreditar i debilitar l’independentisme. Hem de saber-ho combatre.”

El mateix missatge donava la diputada de JxCat al Congrés Laura Borràs, que també va ser a la Ciutat de la Justícia per donar suport als detinguts, així com el diputat de la CUP, Carles Riera. “L’Estat espanyol no ens dona treva. Són detencions indiscriminades contra l’independentisme. Ens detenen i hi hem de respondre junts. Perquè els podrien citar a declarar, però prefereixen intimidar i violentar les seves famílies.”

Aquesta operació és un muntatge policial per desacreditar i dividir l’independentisme
Marta Vilalta
portaveu d’erc
L’Estat espanyol no s’atura. És repressió a l’independentisme i hi hem de respondre tots junts
Laura Borràs
diputada de jxcat

Troben 40.000 euros al despatx de l’edil d’ERC de Cabrera

La Guàrdia Civil va trobar prop de 40.000 euros en efectiu al despatx del regidor d’Urbanisme de Cabrera de Mar, Enric Mir (ERC), detingut durant els escorcolls ordenats pel jutge que investiga el presumpte desviament de fons públics per costejar despeses de l’expresident Carles Puigdemont a Waterloo i de Tsunami Democràtic.

Fonts pròximes al cas van confirmar ahir a Efe que, durant l’escorcoll practicat per l’institut armat a l’Ajuntament de Cabrera de Mar dimecres passat, van trobar gairebé 40.000 euros en efectiu a les dependències que ocupa el regidor d’Urbanisme, en llibertat ahir.

Segons fonts jurídiques, l’edil republicà es va acollir al seu dret a no declarar amb excepció d’una qüestió, sobre la qual sí que va voler donar explicacions al jutge i que estaria relacionada amb els diners trobats al seu despatx, dels quals s’indica que eren d’una operació immobiliària personal. Dimecres també van ser arrestats l’alcalde de Cabrera de Mar (PDeCAT), Jordi Mir, i l’arquitecte municipal, Ramon Vilà. El magistrat els relaciona amb Vila Bugatti, una luxosa masia freqüentada per polítics en festes i esdeveniments que podria ser l’epicentre d’un suposat pelotazo urbanístic que el jutge atribueix a l’exdirigent d’ERC Xavier Vendrell per haver-se aprofitat de la requalificació de la finca per mantenir l’activitat dels banquets i duplicar-ne el valor, de cinc a deu milions.

D’acord amb els informes de la Guàrdia Civil, tots ells, als quals s’imputen els delictes de tràfic d’influències i prevaricació urbanística, estaven al dia dels “reiterats” incompliments de les normes urbanístiques i sanitàries a la finca. “A Vila Bugatti no està legalitzat tot el tema d’activitats, està així com en fals”, sosté el regidor d’Urbanisme en una de les converses interceptades per la Guàrdia Civil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona