Política

L’extrema dreta furga en la crisi per treure’n rèdit

Vox vol capitalitzar el descontentament social creixent cap a les institucions per les restriccions dictades en la pandèmia

Paral·lelament, grups nazis agiten el carrer per imposar un relat de severitat i ordre

No cal ser gaire perspicaç per adonar-se que l’extrema dreta ha decidit no convertir-se en un espectador passiu de la crisi del coronavirus. En un context com l’actual, en què ja són diversos els símptomes que fan entreveure que una part de la ciutadania no encaixarà dòcilment –més aviat al contrari– mesures dràstiques com ara un segon confinament, el terreny sembla més que abonat per a aquells moviments que plantegen receptes de trencament amb la política tradicional. “Un segment dels ciutadans ara mateix se senten enganyats per uns partits que, a més, els tracten com si fossin criatures, a còpia d’eslògans buits. I quan el sistema fracassa, el feixisme sempre creix”, reflexiona Xavier Rius, periodista expert en la matèria.

En aquest escenari propici, l’historiador Carles Viñas, també especialitzat a analitzar què és i amb quins codis es mou la ultradreta, detalla que el que fa és intentar treure rèdit del cataclisme que ha provocat la pandèmia a través de diversos fronts. “D’entrada, hi ha Vox, que voldria crear un context polític propici amb tot el que està passant”, exposa Viñas. La traducció pràctica d’això seria exercir una oposició ferotge a mesures com l’estat d’alarma, i ja no diguem a un nou confinament, que, a més, en tot moment són presentades com un atac a la “llibertat” col·lectiva i individual. Si això, a més, ho fa un govern d’esquerres que sistemàticament és equiparat a una dictadura comunista, el relat ja és rodó.

Si Vox és l’assot de les institucions, grupuscles nazis que en alguns casos estan lligats a aficions ultres del món del futbol han estat els encarregats de traslladar la tensió al carrer. Viñas recalca que aquests col·lectius “no tenen el múscul” per capitalitzar unes protestes que impliquen una amalgama molt més àmplia de col·lectius socials i professionals. Però, tot i així, sí que es considera que han instigat aldarulls com els que hi va haver divendres a Barcelona, sense fer ostentació, però, de simbologia en cap moment. Calia passar d’incògnit i inflamar un clima de violència, contra la policia i els comerços, que, ves per on, ajuda a fer permeables els missatges d’ordre i fermesa característics de l’extrema dreta. I, potser per això, el vídeo en què es veia un grup de joves, identificats a les xarxes com a immigrants no acompanyats, robant bicicletes d’un Decathlon “va ser un regal per a Vox”, considera Rius. El vandalisme ja tenia responsable. Aquells, justament, a qui la ultradreta més assenyala.

Hi ha nou jutjats confinats i 91 positius

Entre els jutjats catalans, n’hi ha nou que han estat confinats des del 20 d’octubre, a Barcelona, Badalona, l’Hospitalet, Granollers, Sabadell i Mataró. A més, hi ha 91 funcionaris que han donat positiu en 81 jutjats.

Ramon Tremosa, en quarantena preventiva

El conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, està en confinament preventiu per haver estat en contacte amb una persona que ha donat positiu per Covid. Tremosa diu, però, que, per ara, “es troba bé”.

L’Escolania de Montserrat, a casa una setmana

Els alumnes de l’Escolania de Montserrat també s’han vist obligats a romandre aquesta setmana a casa seva. La impossibilitat de desplaçar-se al monestir diumenge i un positiu han aconsellat l’aïllament.

La matriculació de vehicles baixa un 18% a l’octubre

El volum de matriculacions de turismes i vehicles tot terreny va caure un 18,4% a l’octubre a Catalunya respecte al mateix mes de l’any passat, un descens que s’atribueix a l’evolució de la pandèmia.

Bellpuig obrirà l’alberg a qui no es pugui confinar

L’alberg de Bellpuig acollirà persones que tinguin Covid-19 amb símptomes lleus i d’altres que hagin tingut contacte amb un postiu i que, per diverses raons, no puguin fer el confinament en condicions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona