Política

Biden guanya Michigan i ja és a les portes de la Casa Blanca

El demòcrata arriba als 264 suports electorals mentre Trump maniobra per evitar la derrota als tribunals

El candidat demòcrata guanya les eleccions en vot directe i supera el rècord aconseguit per Obama en la seva primera elecció

El candidat demòcrata, Joe Biden, s’ha imposat també a Michigan i suma ja 264 vots electorals, només sis per sota dels 270 necessaris per arribar a la Casa Blanca.

Amb Michigan, que han declarat CNN, Fox o NBC, Biden només necessita sumar Nevada, on lidera, per aconseguir la presidència, sempre en cas que mantingui Arizona, que AP ja li ha atorgat.

El recompte, però, està marcat per les demandes de l’equip del president, Donald Trump, per revisar-lo als tribunals. L’equip del republicà ha avisat que demanarà un nou recompte “immediatament” a Wisconsin mentre que ja ha demanat formalment aturar-lo a Michigan i Pennsilvània.

Després que els demòcrates hagin sumat Wisconsin i Michigan, el camí a la presidència només depèn de quatre estats: Nevada, Pennsilvània, Geòrgia i Carolina del Nord. D’aquests, per ara només Nevada està encapçalat per Biden, els altres tres ho estan per Trump. Però amb aquest estat el demòcrata ja en tindria prou per guanyar. Alguns mitjans, però, com la CNN, encara no donen Arizona per Biden i apunten que el seus vots no es poden comptar en el total del demòcrata, que situen en 253.

La presidència s’està decidint en el cinturó d’òxid, els estats industrials del nord-est tradicionalment demòcrates que Trump va arrabassar a Hillary Clinton el 2016.

D’altra banda, els mitjans nord-americans ja han decantat Ohio i Iowa per Trump, i mantenen als demòcrates Minnesota. Fora d’aquesta zona, Trump s’imposa a Florida i Texas, amb fort pes.

Amb Minnesota, Michigan i Wisconsin, Biden ha recuperat bona part del cinturó d’òxid que el 2016 Hillary Clinton va perdre contra Trump. Segueixen en vermell republicà, però Iowa i Ohio, mentre que els pronòstics encara apunten a una victòria de Trump a Pennsilvània.

El mapa electoral dels resultats apunta a un país pràcticament dividit entre el blau i el vermell de demòcrates i republicans. Biden s’endú còmodament bona part dels estats de la costa oest –Califòrnia, Oregon o Washington–, així com Nou Mèxic i Colorado. En aquesta zona, el resultat més rellevant pendent és el de Nevada, amb 6 vots electorals -i el que pot donar la victòria a Biden.

En canvi, Trump es consolida a l’Oest Mitjà –excepte a la demòcrata Illinois– i s’endú estats com Kansas, Nebraska o les dues Dakota. També guanya a Florida, que compta amb 29 vots electorals, i a Texas, amb 38, que malgrat el seu pes electoral, semblen insuficients per tornar-lo a situar a la Casa Blanca. Arkansas, Louisiana, Mississipí i Alabama són clarament republicanes. Alaska encara no s’ha declarat, però tot apunta a una clara victòria de Trump, que s’enduria els seus tres vots.

L’actual president ja ha demanat revisar els vots de Wisconsin, i també ha plantejat una demanda als tribunals per aturar el recompte de Michigan.

Recompte igualat

Davant d’aquest recompte tan igualat, l’actual president dels EUA, Donald Trump, s’havia autoproclamat guanyador de les eleccions al llarg del dia malgrat que encara quedaven moltes hores per acabar el recompte dels vots, que encara segueix en diversos estats claus. Malgrat haver-se autoproclamat guanyador, Trump assegurava que recorreria al Tribunal Suprem per denunciar un presumpte “frau” electoral. “Ja hem guanyat aquestes eleccions”, havia dit la matinada de dimecres. El republicà assegurava haver guanyat a estats com Geòrgia o Carolina del Nord, on encara no s’havia proclamat cap guanyador oficialment perquè no havia acabat el recompte.

Davant la crida del candidat demòcrata a esperar que es comptin tots els vots, Trump insistia a dir que impugnaria el recompte al Tribunal Suprem. “És un gran frau”, es queixava.

Pel que fa a les xarxes socials, Twitter i Facebook adverteixen de potencials missatges falsos de l’actual president sobre un possible frau electoral.

Trump protesta pel vot anticipat

“No volem que trobin paperetes a les quatre del matí i les afegeixin al recompte”, ha protestat Trump. El republicà veu amb recel els milers de vots anticipats pendents per comptar en estats clau com Pennsilvània que, segons els sondejos, tendirien a ser pel candidat demòcrata. Durant la campanya Trump ja havia amenaçat de portar el recompte de vots als tribunals preveient l’alta participació anticipada.

A diferència del discurs victoriós de Trump, el vicepresident Mike Pence s’ha mostrat més caut assegurant que es mantenen a l’expectativa dels resultats finals. “Anem de camí a la victòria”, ha defensat, destacant el “marge” de diferència de Trump respecte a Biden als estats clau pendents de proclamar un guanyador.

Biden ja és el candidat que més vots directes ha obtingut

De moment, el candidat demòcrata a la Casa Blanca, Joe Biden, hauria aconseguit guanyar les eleccions en nombre de vots directes, ja que ha recaptat més vots dels que va aconseguir Barack Obama en les eleccions de 2008, en les quals va obtenir la seva primera victòria electoral, i supera així el rècord establert per aquest. Segons el recompte que ofereix la cadena Fox News, Biden ha aconseguit fins ara més de 69,77 milions de vots, pels 69,49 que va obtenir Obama en les seves primeres eleccions, en les quals es va imposar al republicà John McCain, que va arribar als 59,94 milions de vots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona