Política

Compàs d’espera prudent dels governs

El món contenia ahir la respiració per veure com i quan acabarà el recompte dels vots als Estats Units. I, també, dependrà de si finalment la decisió l’acaba prenent el Tribunal Suprem. Mentrestant, prudència de la majoria de governs a l’hora de fer valoracions que comprometin després les relacions amb el futur president.

Des de la Unió Europea, pràcticament es va apostar pel silenci. L’alt representant per la Política Exterior, Josep Borrell, es va limitar a fer una piulada per declarar la disposició de la UE “ a continuar construint una forta associació transatlàntica” sigui qui sigui el guanyador. La majoria de governs europeus, però, voldrien Biden al Despatx Oval, perquè els darrers quatre anys Trump ha engrandit les diferències amb guerra comercial inclosa. Pot ser per això, Borrell va voler tallar de soca-rel el suggeriment de frau insinuat Trump al matí amb un “el poble americà ha parlat”. El portaveu de la CE va afirmar que “ens adherirem al que digui l’autoritat electoral nord-americana”. L’excepció va ser la presidència eslovena, que va felicitar ja a mig matí a Trump. Molt atentament seguien la situació els caps d’estat veïns, Canadà i Mèxic, però van evitar fer comentaris. Tampoc Xina ni Rússia. El president del Brasil, Jair Bolsonaro, va desitjar que Trump sigui el vencedor: “La meva preferència és clara”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia