Política

Dimiteix el president de Kosova en ser imputat per crims de guerra

Hashim Thaçi s’enfronta a deu càrrecs pel seu paper durant el conflicte

El president de Kosova, Hashim Thaçi, va presentar ahir la dimissió després que el Tribunal Especial per a Kosova (TEK), amb seu a la Haia, hagués confirmat la seva imputació per crims de guerra pel seu paper en el conflicte de 1998-1999 com a dirigent de l’Exèrcit d’Alliberament de Kosova (UÇK). Després de la seva renúncia, la presidenta de l’Assemblea de Kosova, Vjosa Osmani, assumirà el càrrec de presidenta del país d’acord amb la Constitució.

“No permetré comparèixer davant el tribunal com a president, per la qual cosa, per protegir la integritat de l’Estat, presento la meva renúncia”, va assegurar Thaçi, en una roda de premsa a Pristina. “Per protegir la integritat de Kosova, respectant la relació amb la comunitat internacional, presento la meva renúncia al càrrec de president. Em sento orgullós de la responsabilitat que he tingut”, hi va afegir el líder kosovar, que va demanar a totes les forces polítiques kosovars “cautela” per no provocar una crisi al país, ja que Kosova “no té temps per perdre i ha de mantenir la calma”. “Ara més que mai us encoratjo a no perdre l’esperança. Hem aconseguit la llibertat i la independència i ara desenvolupem l’Estat”, va assenyalar Thaçi, abans de dir que cap imputació “pot distorsionar la història”, perquè, va destacar, Sèrbia va ser “l’agressor” i Kosova “la víctima” en el conflicte.

En la mateixa compareixença, Thaçi va assegurar que cooperarà plenament amb la justícia. Va anunciar que viatjarà a la Haia per entregar-se de manera voluntària i defensar davant el Tribunal Especial per a Kosova la seva innocència.

Segons l’escrit d’acusació de la fiscalia del TEK, Thaçi s’enfronta a deu càrrecs de crims contra la humanitat i crims de guerra, incloent-hi desaparició forçosa de persones, persecució i tortura entre el 1998 i el 2000, així com l’assassinat d’un centenar de persones.

Thaçi va ser un dels fundadors de l’Exèrcit d’Alliberament de Kosova (UÇK), i va assumir el seu lideratge en les negociacions del 1999 per posar fi al conflicte. Posteriorment va fundar el Partit Democràtic de Kosova (PDK), des del qual es va convertir en primer ministre i va declarar unilateralment la independència de Kosova el 2008, amb el reconeixement immediat dels Estats Units i diversos països de la UE. Fa quatre anys, el 2016, va ser elegit president del país. El govern de Kosova va respondre a l’acusació defensant la lluita de l’UÇK per la llibertat i que “ningú pot jutjar” aquest comportament.

També ahir va ser confirmada l’acusació per part del TEK contra el líder del PDK, Kadri Veseli, antic comandant de la guerrilla albanokosovar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

Brussel·les proposa al Regne Unit un acord de mobilitat juvenil

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona