Política

Sánchez viu en el pressupost la incompatibilitat d’ERC i Cs

El president accelera per tenir els comptes abans del 2021 i Rufián l’avisa del recel per Arrimadas

JxCat l’esmena a la totalitat com a “toc d’atenció” i xoca amb el PDeCAT

Els vets seran derrotats

Mirar a l’esquerra i a la dreta en la negociació dels pressupostos estatals del 2021 és una conducció perillosa per a Pedro Sánchez, que en el primer revolt ja viu com ERC i Ciutadans es repel·leixen fins a la incompatibilitat. El termini per registrar al Congrés les esmenes a la totalitat acaba avui a les dues de la tarda, i el govern del PSOE i Podem ja sap que derrotarà sobradament aquests vets quan es votin el 12 de novembre, perquè tant ERC com el PNB, Cs i EH Bildu no obstruiran els comptes d’entrada i ja aterren en les xifres. Els que sí que firmen una esmena a la totalitat són els quatre diputats de JxCat –no ho fan els quatre del PDeCAT del grup– perquè la portaveu al Congrés, Laura Borràs, veu imprescindible “un toc d’atenció i un crit d’alarma” quan les xifres “donen l’esquena a Catalunya” i són “millorables”.

Si bé el calendari de la tramitació ja era exprés per tenir-los aprovats pel Congrés –prèvia anada i tornada al Senat– en ple gener del 2021, Sánchez redoblava la pressió a tots els socis potencials prement una mica més l’accelerador. “Hem de tenir aprovats aquests pressupostos abans de final d’any”, va ordenar.

“Amb Ciutadans, no”

La pressa no és perquè sí: encara que sigui per pocs dies, si l’1 de gener no hi ha un pressupost propi el govern del president Sánchez i del vicepresident Pablo Iglesias haurà de passar la vergonya de prorrogar una vegada més els pressupostos de Cristóbal Montoro heretats el 2018. Així que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i el secretari d’estat de Drets Socials i mà dreta de Pablo Iglesias, Nacho Álvarez, van obrir una marató de cites amb tots els socis tret del PNB, que hi va veure més foto que fons i els va plantar. Els de Gabriel Rufián van airejar l’al·lèrgia a coincidir amb Inés Arrimadas amb un avís: “Amb Cs, no.” Però Sánchez juga fort i no renuncia a ningú. “Hem de transcendir la miopia de les línies vermelles i els clàssics interessos enfrontats”, insistia el president.

Mentre que ERC fa ara el gest de bona voluntat que no va fer el 2019 i no presenta un vet d’entrada, Borràs (JxCat) rebat Rufián i creu que “seria irresponsable donar un sí acrític” des d’ara. “Hi ha dos tipus d’esmena: la de preludi d’un vot negatiu i la que serveix de crit d’alerta: nosaltres fem un crit d’alerta per posar sobre la taula les insuficiències”, indica Borràs tot obrint la porta a la negociació.

Bel votant contra Borràs

El xoc entre JxCat i el PDeCAT oferirà el 12 de novembre l’escena dels de Ferran Bel ajudant Sánchez –junt amb ERC, el PNB i Cs– a derrotar les esmenes a la totalitat de Vox, PP, JxCat i la CUP. La del pressupost és una llei atípica i les esmenes es voten juntes d’una vegada, encara que els vets siguin per motius oposats, com és el cas de Vox i JxCat o la CUP. “El no a tot no és un projecte, però que el govern no interpreti que té el vot favorable o una abstenció”, advertia Bel després de la seva cita amb la ministra Montero.

Cs, al seu torn, se sent mimat per Sánchez tot i el recel d’ERC, i va presumir de la receptivitat en punts com el reforç de l’atenció primària i un ajut directe a empreses i autònoms. “Ho he exposat a la ministra i al secretari d’estat i saben què han contestat? «Feu-nos els papers. Presenteu-nos els papers.» La sensació és bona”, va dir Bal. I rebla: “El govern haurà d’escollir: ERC i Cs són dues formacions incompatibles.”

LES FRASES

Hem de tenir-los aprovats abans de final d’any. Cal transcendir la miopia i els interessos enfrontats
Pedro Sánchez
president espanyol
Són pressupostos que donen l’esquena a Catalunya perquè no tenen en compte deutes ni espoli fiscal
Laura Borràs
portaveu de jxcat al congrés
El no a tot no és un projecte, però que el govern no interpreti que té el vot favorable o té una abstenció
Ferran Bel
diputat del pdecat al congrés
Saben què contesta la ministra a les propostes de Cs? «Feu-nos els papers.» La sensació és bona
Edmundo Bal
portaveu adjunt de cs al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA