Política

Hongria diu que condicionar els fons europeus respecte de l’estat de dret busca “sancionar sobre una base ideològica”

Polònia al·lega “manca de certesa jurídica” del mecanisme d’estat de dret per justificar el veto al pressupost

La ministra de Justícia d’Hongria, Judit Varga, ha justificat aquest dimarts l’oposició al mecanisme que condiciona els fons europeus respecte de l’estat de dret perquè considera que busca “sancionar un país sobre una base ideològica”.

Durant una sessió pública de la reunió de ministres d’afers europeus, Varga ha titllat “d’hipòcrites” la resta d’estats i ha considerat que el mecanisme d’estat de dret que està sobre la taula vol “pressionar” sense tenir “cap justificació”.

Per la ministra de Justícia d’Hongria, es tracta d’un mecanisme “arbitrari” i “sense garanties”. “No és moment per a jocs ideològics”, ha apuntat la ministra hongaresa un dia després que el seu govern i el polonès bloquegessin avançar en el paquet econòmic comunitari.

Per la seva banda, el ministre per a Europa de Polònia, Konrad Szymanski, ha justificat el rebuig al mecanisme perquè no té “certesa jurídica” per als estats membres. A més, el polonès ha dit que “no ha de sorprendre” el veto que van expressar ahir perquè ja fa temps que avisaven que no donarien suport al mecanisme.

En les seves intervencions, la resta d’estats han remarcat que el mecanisme que hi ha sobre la taula està en la línia de l’acord dels líders del juliol i han instat Hongria i Polònia a “no tenir por” del mecanisme si tenen la voluntat de respectar l’estat de dret.

Per tancar el debat, l’eurocomissari de Pressupost, Johannes Hahn, ha remarcat que l’estat de dret “no és un element ideològic”, sinó el “respecte a les normes bàsiques” de la Unió Europea. En la mateixa línia, el ministre alemany per a Europa, Michael Roth, en representació de la presidència de torn, ha insistit que l’estat de dret és una “regla de compliment obligatori” al bloc comunitari.

Hongria i Polònia van bloquejar aquest dilluns l’aprovació del paquet econòmic perquè van votar en contra de la decisió d’augmentar els recursos propis, que requereix unanimitat. El veto, però, ve perquè Budapest i Varsòvia no veuen amb bons ulls el mecanisme que permet congelar els fons europeus en cas que no es respecti l’estat de dret.

Sense l’aprovació de la decisió de recursos propis, la Comissió Europea no pot emetre deute als mercats per tal de finançar el fons de recuperació de 750.000 milions d’euros. Amb el fons de recuperació i el pressupost europeu, el paquet econòmic comunitari que es manté bloquejat és d’1,8 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà