Política

Picabaralla entre partits per la incompareixença de Sánchez, Illa i Iglesias a la comissió d’investigació de residències

El Homrani i Vergés estan citats a comparèixer el 7 de desembre

La incompareixença del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i dels ministres Salvador Illa i Pablo Iglesias a la comissió d’investigació sobre residències del Parlament ha provocat una picabaralla entre partits. Cs, PSC-Units i comuns han lamentat que s’hagi perdut el temps i que no s’hagin citat primer els responsables del Govern en residències de gent gran. Per la seva banda, el president de la comissió, el diputat de la CUP Vidal Aragonès, ha dit que hi ha un acord per citar els consellers Chakir El Homrani i Alba Vergés per al 7 de desembre. Des d’ERC han qualificat les absències d’avui com un “menyspreu” al Parlament i JxCat ha dit que amb la picabaralla política no s’està fent cap favor a la ciutadania.

El president de la comissió d’investigació ha defensat que segons el dictamen del Consell d’Estat la compareixença de membres del govern espanyol al Parlament no és obligatòria però ha afegit que això no vol dir que no es pugui fer. Després de constatar la incompareixença de Sánchez, Illa i Iglesias, Vidal Aragonès ha dit que demanarà als serveis de la cambra que els tornin a citar i que si tampoc hi compareixen traslladarà aquest fet a la Mesa del Parlament perquè aquesta ho pugui comunicar al Ministeri Fiscal, tal com es fa en aquestes ocasions.

El diputat d’ERC Jordi Albert ha manifestat que la incompareixença de Pedro Sánchez evidencia un “complet menyspreu” cap al Parlament i cap a la ciutadania i ha confiat que rectifiqui en la nova citació que se li farà. A més, ha destacat que Sánchez “no s’ha ni dignat” a notificar al Parlament que no vindria a diferència dels ministres Illa i Iglesias, que sí que ho han fet.

Per la seva banda, la diputada dels comuns Marta Ribas ha recordat que no és cap novetat que els membres del govern espanyol no compareguin al Parlament en considerar que la fiscalització de l’executiu espanyol només es fa des de les Corts. Segons Ribas, entén que sigui una qüestió discutible quan es tracta de competències del govern estatal però ha remarcat que en aquest cas les competències en residències són de la Generalitat. De tota manera, la diputada ha criticat la “sessió perduda” d’aquest dilluns i que hi hagi grups que busquin un “titular de confrontació”. Així mateix, també ha lamentat que Homrani i Vergés encara no hagi anat a donar explicacions a la comissió d’investigació.

En la mateixa línia el diputat del PSC-Units Raúl Moreno ha criticar la “pèrdua de temps que suposa la comissió” i ha justificat la incompareixença del president i dels ministres. “Si haguessin d’anar a tots els parlaments autonòmics, no donarien a l’abast”, ha afegit. Segons Moreno, és una “vergonya” que la comissió d’investigació hagi quedat en “un no res” i ha remarcat que encara no ha comparegut cap responsable del Govern en residències de gent gran.

Cs també s’ha apuntat a les crítiques. La diputada Noemí de la Calle ha defensat que els membres del govern espanyol no tenen l’obligació de donar explicacions al Parlament i ha acusat alguns partits d’estar més interessar en “crear conflictes” que no pas en tancar amb “dignitat” la comissió d’investigació. Així mateix, ha assegurat que Cs es va quedar sol a la Mesa de la comissió d’investigació demanant que els consellers El Homrani i Vergés compareguessin avui en comptes dels membres del govern espanyol.

Per la seva banda, el diputat de JxCat Josep Maria Forné ha avisat als grups parlamentaris que amb picabaralles no es fa cap favor a la ciutadania tenint en compte que les residències de gent gran són un tema que afecta molta gent. “No fem cap favor a la ciutadania estirant-nos els cabells”, ha conclòs. Segons Forné, les competències en residències són exclusives de la Generalitat però en l’estat d’alarma de la primera onada hi va haver moments en què part de la gestió i la compra de material depenia de l’Estat. I amb aquests arguments ha justificat la petició de compareixença de membres del govern espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona