Política

El jutge no veu delicte en les escoltes de l’operació Volhov i rebutja investigar-les

Considera que Alay no s’ha vist “afectat” per les filtracions als mitjans

Joaquin Aguirre carrega contra l’advocat Gonzalo Boye

El jutge de Barcelona que va ordenar els registres i detencions de l’anomenada operació Volhov ha rebutjat investigar les escoltes telefòniques de la causa, que les defenses consideren “il·legals”. El magistrat entén que “no existeix el menor indici que, en acordar-les, cometés un delicte de revelació de secrets”.

El titular de jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, ha denegat en una interlocutòria, a la qual ha tingut accés Efe, les peticions que va sol·licitar l’advocat Gonzalo Boye, en representació de l’historiador Josep Lluís Alay, cap de l’oficina de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i un dels detinguts el passat 28 d’octubre durant l’operació Volhov.

El col·laborador de Puigdemont està investigat per presumpta malversació, en el marc d’una peça que indaga la presumpta desviació de fons públics perquè l’expresident participés el 2017 en la conferència internacional Crans Montana, una trobada de reflexió internacional similar al fòrum de Davos .

En el seu escrit, el magistrat denega la deducció de testimoni de particulars per la difusió en els mitjans de comunicació de notícies relacionades amb el cas, tal com va demanar Alay, en considerar que “no consta” que aquest s’hagi vist “afectat” per les informacions divulgades per la premsa.

“El senyor Alay no té legitimació activa per a sol·licitar la deducció de testimoni de particulars atès que no té la condició d’ofès”, sosté el jutge, que avisa l’advocat que, en tot cas, haurà d’haver interposat una denúncia.

A més, recorda que el sumari del cas es va aixecar el 28 d’octubre, de manera que “no hi ha cap possible delicte de revelació de secrets”, ja que, argumenta, “la causa no era secreta i no va aparèixer sobre ella cap notícia anterior a l’aixecament del secret”.

D’altra banda, el jutge retreu que se li demani que eviti la publicació de “dades, àudios, vídeos o fotos” que obrin en la causa i subratlla que únicament pot prendre mesures d’aquesta índole si la informació airejada està relacionada amb la vida íntima dels investigats.

“No cita el senyor Boye quina empara processal tindria aquesta mesura ni per què el jutge instructor hauria d’exercir una funció de censor que va desaparèixer d’Espanya aproximadament el 1976”, justifica el magistrat en la interlocutòria.

Segons ell, les converses intervingudes als investigats “amb altres persones en les que tracten assumptes de naturalesa pública” no es consideren “referides a la vida íntima”. De fet, considera que “en principi són rellevants per a la qualificació de la condició d’un inculpat com a persona influent en l’àmbit polític, així com el grau d’aquesta influència”.

“En persones que no exerceixin càrrecs públics però que es relacionen amb aquests càrrecs, la condició de persones influents pot derivar-se amb força encert de les converses captades amb autorització judicial”, assenyala el jutge. Aguirre defensa, a més, que en les converses interceptades i transcrites per la Guàrdia Civil “no apareix cap que es refereixi a la vida íntima”.

Finalment, el magistrat retreu a Boye que “s’erigeixi per propi nomenament en una mena de jutge instructor” per instar que se li comuniqui qui està custodiant les gravacions telefòniques. Aguirre afegeix que aquesta és una “funció” que “no li correspon” a l’advocat.

“Aquesta petició l’ha de fer davant del jutge instructor que obri diligències prèvies pel presumpte delicte de descobriment de secrets en el qual tant insisteix però no presenta denúncia i sobre el qual, segons el parer d’aquest magistrat, no existeix el menor indici”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona