Política

França allarga quinze dies el confinament i preveu una lenta desescalada

Els comerços no essencials, però, podran obrir a partir d’aquest dissabte

Macron promet una campanya de vacunació massiva i no obligatòria

“El punt màxim de la segona onada ja ha passat.” Amb aquestes paraules, Emmanuel Macron va anunciar ahir que França comença a veure la llum al final del túnel de la crisi sanitària. Però la travessia serà llarga. Gairebé un mes després d’haver anunciat el segon confinament, el jove dirigent va comparèixer des de l’Elisi per detallar les restriccions dels pròxims mesos.

La quarantena durarà dues setmanes més del previst, fins al 15 de desembre. Tanmateix, els comerços no essencials podran obrir a partir de dissabte, llevat de bars i restaurants. Als francesos els espera una llarga desescalada, que acabarà com a molt aviat el 20 de gener.

Tot i que la situació de la pandèmia ha millorat en les últimes setmanes —el nombre de casos ha disminuït de prop de 48.000 diaris a principis de novembre a 9.155 dimarts—, les autoritats no volen cantar victòria. Ahir a França superaven la barrera simbòlica dels 50.000 morts per la Covid-19. De fet, el govern vol “fer tot el possible” per evitar una “tercera onada i un tercer confinament”, va assegurar Macron. La seva intervenció va tenir almenys el mèrit d’aportar certa claredat en aquests temps d’incertesa. A partir del 15 de desembre, França substituirà l’actual confinament per un toc de queda a partir de les 9 del vespre. Aquella data també podran obrir museus i cinemes, encara que els bars i restaurants no ho faran fins al 20 de gener.

Amb aquesta llarga desescalada, el govern confia continuar reduint la circulació del virus i evitar repetir els errors del passat. “Des de principis de gener, no es tardarà més de 24 hores entre la realització del test i el seu resultat”, va afirmar el president, conscient que la lentitud amb què es donaven els resultats dels tests al setembre i l’octubre va fer fracassar el sistema de rastreig. La gran esperança, però, per evitar una “tercera onada” és la vacuna. Començarà a subministrar-se a França des de finals de desembre o principis de gener. “Organitzarem una campanya de vacunació ràpida i massiva”, va prometre Macron, que va precisar que no serà obligatòria. Es crearà un consell científic i un altre format per ciutadans per controlar la vacunació.

La CE compra vacunes a Moderna

Redacció

La Comissió Europea (CE) aprovarà avui la firma d’un contracte per adquirir “fins a 160 milions de dosis” de la vacuna experimental dels laboratoris Moderna, segons va anunciar la presidenta, Ursula von der Leyen. Aquest és el sisè contracte d’aquest tipus que firma la CE, que ja n’ha subscrit amb Pfizer i BionTech, Sanofi-GSK, Curevac, AstraZeneca i la Universitat d’Oxford i Johnson & Johnson. Brussel·les centralitza la compra de vacunes i entregarà les dosis als estats membres de manera simultània i en funció de la població de cada país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona