Política

ERC quantifica el suport al pressupost en 2.300 milions

Aragonès defensa el sí als comptes de Sánchez i Iglesias, que inclouen una inversió equivalent a l’aportació catalana al PIB

La Generalitat gestionarà l’ingrés mínim vital i part dels fons europeus

El que dimarts era un preacord ahir es va convertir en un acord entre ERC i el govern de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias pel sí dels republicans al pressupost del 2021. A l’anunci de l’aixecament del control financer del Ministeri d’Hisenda sobre la Generalitat, el vicepresident, en funcions de president del govern i de candidat in pectore d’ERC, Pere Aragonès, va afegir-hi ahir 2.339 milions d’euros en inversions i transferències per a Catalunya, que suposen un 19,13% sobre el total regionalitzat, un percentatge superior al pes català en població estatal (16,3%) i lleugerament per sobre de la contribució catalana al PIB del conjunt de l’Estat (19%). Aragonès va justificar també el sí republicà als comptes espanyols a canvi d’una disposició addicional a la llei de pressupost que es titularà Seguiment de les inversions a Catalunya, que fixarà una trobada quadrimestral per avaluar el grau d’execució de les inversions previstes en el marc de la comissió bilateral d’infraestructures, recollida a l’Estatut, que només s’ha reunit en una ocasió des de la seva constitució: el 15 d’octubre del 2018.

Sota el braç d’Aragonès també hi ha la “cogovernança” dels fons europeus per a la reconstrucció, de manera que la Generalitat marqui les prioritats d’inversió a Catalunya de la part dels fons que li pertoca. Igualment, el preu del suport d’ERC inclou la gestió catalana de l’ingrés mínim vital, l’entrada de la Generalitat a la gestió del Consorci de la Zona Franca de Barcelona –nomenarà dos membres de ple, un dels quals n’ocuparà la vicepresidència segona–, 4 milions per al finançament d’un corredor humanitari, 2,5 milions per a salvament marítim i l’homologació fiscal de l’Institut Català de Finances a l’Institut de Crèdit Oficial –per posar les bases per a una futura banca pública catalana–, a més de l’anunciada reforma de l’impost sobre el patrimoni per posar fi al dúmping fiscal madrileny, un comitè per estudiar una reforma fiscal, una moratòria de pagaments a la Seguretat Social per als autònoms i la recuperació del deute acumulat per l’Estat en la gestió de les beques des del 2005.

Per Aragonès, el suport d’ERC “no és cap xec en blanc, és un acord amb una exigència absoluta”, en el benentès que l’únic pressupost “veritablement just és el d’una Catalunya independent”.

Rufián i Duran i Lleida

El cap de files republicà al Congrés, Gabriel Rufián, va rebutjar la comparació amb el peix al cove i les contrapartides que aconseguia Josep Antoni Duran i Lleida per a Catalunya a canvi d’aprovar el pressupost: “A mi no em consta que Duran i Lleida fos republicà, ni independentista, ni d’esquerres; nosaltres, sí. Nosaltres no hem negociat això en una suite del Palace, ni al Majestic, ni estem investint Aznar. Qui pensi que Duran i Lleida negociaria que Catalunya gestionés l’ingrés mínim vital desconeix la política catalana dels últims 40 anys.”

La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, compareixerà avui al costat de la vicepresidenta del partit, Elsa Artadi, per valorar l’acord un cop coneguts els detalls, però ja d’entrada va dir dimarts que l’aixecament del 155 financer és un mer retorn del que ja era dels catalans. Mentrestant, el president espanyol, Pedro Sánchez, va celebrar ahir els acords assolits amb el PNB, ERC i EH Bildu com una “notícia extraordinària” que esvaeix el camí perquè l’Estat “digui adeu al passat”.

LES FRASES

No és cap xec en blanc, és un acord amb una exigència absoluta
Pere Aragonès
Vicepresident de la Generalitat
Nosaltres no hem negociat això en una suite del Palace, ni al Majestic, ni estem investint Aznar
Gabriel Rufián
Portaveu d’ERC al Congrés
No es pot aprovar el pressupost d’un Estat que et vol sotmès nacionalment i asfixiat econòmicament
Quim Torra
131è President de la Generalitat
Hem passat del peix al cove al pet al cove. 2.300 milions són engrunes davant el dèficit fiscal de 16.000
Joan Canadell
President de la CAmbra

Torra recorda als republicans la submissió nacional que cerca l’Estat

El 131è president de la Generalitat, Quim Torra, va recordar ahir que mentre ell va ser cap de govern l’independentisme va impedir que s’aprovés cap pressupost espanyol: “Al contrari, vam tombar-los.” “És un dels honors més grans de la meva carrera política”, va assegurar en un missatge publicat a Twitter. El president va rebutjar que els grups independentistes, en referència a ERC, donin suport als comptes “d’un Estat que et vol sotmès nacionalment i asfixiat econòmicament”.

Tampoc el president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, veu de bon ull les contrapartides negociades per ERC. “Hem passat del peix al cove al pet al cove”, va resumir a Twitter. “Catalunya té un dèficit d’infraestructures acumulat de 45.000 milions d’euros”, va detallar, fent referència a un estudi de la Cambra. Canadell també va recollir els 28.000 milions del dèficit en aquest àmbit només en l’última dècada, segons la patronal Foment del Treball Nacional. En aquest context, va denunciar que els 2.300 milions anunciats per Aragonès “són engrunes” davant un dèficit fiscal de 16.000 milions. “Prou enganys”, va exclamar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona