Política

L’harmonització fiscal pactada entre ERC i el PSOE posa Madrid en guerra

Posar fi al dúmping madrileny de bonificar el 100% de patrimoni remou el sobiranisme d’Ayuso i allunya Cs

“Seré el pitjor malson de qui ens robi”, avisa

No és l’ardorós mes de maig sinó el fred mes de novembre, però Madrid viu un aixecament polític passional contra el pla invasor d’ERC i el PSOE per posar fi al dúmping fiscal madrileny pel qual el govern regional del PP es beneficia de l’imant de l’efecte seu de la capital per rebaixar impostos als més rics en el que és vist fora de l’M-30 com una competència deslleial. “L’independentisme ens roba” és el crit de guerra. L’objectiu del que Pedro Sánchez anomena “harmonització fiscal” amenaça el privilegi de Madrid de ser l’única que bonifica al contribuent el 100% de l’impost de patrimoni –de facto el deixa exempt quan el tipus que s’ha de pagar a Catalunya oscil·la entre el 0,21% i el 2,75%– i ha desfermat el sobiranisme d’Isabel Díaz Ayuso. “Amb la llibertat fiscal de Madrid i amb la llibertat educativa de Madrid faré el que calgui on calgui. Seré el pitjor malson de qui sigui que toqui la butxaca als madrilenys i de qui robi als madrilenys la seva recaptació per pagar la festa i la corruptela de la independència”, va desafiar Ayuso.

La proclama de Gabriel Rufián de posar fi “al paradís fiscal de facto que la dreta s’ha muntat a Madrid” ha arrossegat el PP a l’autodeterminisme fiscal amb un efecte col·lateral: allunya de l’equació dels pressupostos Ciutadans, atrapat entre l’exploració final de la negociació amb Sánchez i la incomoditat que és Ignacio Aguado, el vicepresident de Madrid en la coalició del PP i el partit taronja. “Som la comunitat més solidària i ho fem de bon grat perquè som madrilenys i ens sentim tan madrilenys com espanyols”, defensava ahir Aguado, presoner del joc en què ERC ha situat els d’Inés Arrimadas en la pugna per la influència al Congrés.

La croada fiscal d’Ayuso va arribar a oïda del president espanyol quan era a Palma en una cimera bilateral amb l’italià Giuseppe Conte, i va recordar a la madrilenya que comunitats veïnes del PP també la miren amb recel. “És un debat que no obeeix a una qüestió merament ideològica. Hi ha presidents del PP que et diuen que hi ha un problema fiscal i s’ha de produir una harmonització fiscal en determinats impostos i garantir una cosa amb la qual fins i tot Ayuso estarà d’acord: la igualtat d’oportunitats. És una debilitat del nostre sistema de finançament autonòmic la falta d’harmonització fiscal”, va dir Sánchez.

On morir és més barat

Si bé un capdavanter de la denúncia del dúmping és el valencià Ximo Puig, les limítrofes Castella i Lleó –en mans del PP– i Castella-la Manxa són les primeres que pateixen que el quilòmetre zero els robi patrimonis que volen tributar menys. Perquè, a més de bonificar el 100% de patrimoni des del 2008, Madrid incentiva al 99% successions i donacions per a cònjuges i parents directes i fa que morir sigui més barat a Madrid i més car a Catalunya. Un solter de 30 anys que hereta del pare per valor de 800.000 euros (dels quals 200.000 serien d’habitatge habitual) pagaria una quota a Catalunya de 9.796 euros, i a Madrid en pagaria 1.586 (8.200 euros menys). A més, en l’IRPF Madrid té el tipus màxim més baix de tots, amb el 43%, quan el català és del 48%.

A l’hora de desmuntar el dúmping fiscal, Rufián és molt enigmàtic amb el com. “Si ho dic és que no es fa”, es limita a dir. La llei 22/2009, de finançament autonòmic, atribueix a les comunitats la competència de reduir la base imposable de l’impost de patrimoni. I crear una quota mínima estatal seria crear un tribut a través de la llei de pressupost i això és prohibit per l’article 134.7 de la Constitució.

En la croada, Ayuso va més enllà i ofereix Madrid com a refugi de catalans: “Quantes famílies venen de Catalunya fartes i demanant pau i demanant viure en llibertat!”, va dir ahir sense aportar dades. “Per això aniré aquest cap de setmana a Catalunya perquè jo, com a espanyola abans que madrilenya, em sento compromesa i utilitzaré tots els ressorts legals que se’m donen com a representant a Madrid per defensar que som una nació de ciutadans lliures i iguals”, va reblar Ayuso.

181 vots al sarró i tot fet

Amb 181 vots a favor ja al sarró, els de la coalició PSOE-Podem més els d’ERC (13), el PNB (sis), EH Bildu (cinc) i Compromís (un), Sánchez ja supera els 176 de la majoria absoluta i en té de sobres, així que la partida ara és més política que d’urgència aritmètica. I si ERC posa sobre la taula l’as de la fi del dúmping fiscal, Cs s’aferra a l’esmena transaccional amb el PSOE per imposar una targeta sanitària única com a intent final d’espantar els de Rufián i poder vendre que –a diferència del no del PP i Vox– els seus deu escons serveixen per fer virar la coalició PSOE-Podem cap al centre.

LA FRASE

Quantes famílies venen de Catalunya fartes i demanant pau i demanant viure en llibertat!
Isabel Díaz Ayuso
presidenta de madrid


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona