Política

El Suprem manté la incertesa sobre els nou presos polítics

Els set magistrats que els van condemnar es reuneixen per deliberar si validen el seu tercer grau, i, al final, no informen de la resolució

Hi ha poques esperances que els aprovin la semillibertat

Més angoixa per als presos polítics i els seus familiars. Tothom esperava que ahir el Tribunal Suprem es pronunciés sobre si valida el tercer grau per als independentistes catalans, que tres jutges de vigilància penitenciària van aprovar l’estiu passat, però, al final, l’alt tribunal espanyol –es va indicar– continuarà la deliberació la setmana vinent, sense detallar cap data de quan farà pública la resolució.

El gabinet de premsa del Suprem va anunciar dimarts que els set magistrats que van condemnar a penes d’entre nou i tretze anys de presó els nou líders polítics i socials es reunirien ahir per a la “deliberació i resolució” sobre la concessió de la semillibertat, una resposta pendent des de fa quatre mesos malgrat que és prioritària en tractar-se d’una causa amb presos. Al migdia, però, es va comunicar: “Han acabat per avui. Continuaran la setmana que ve. Són més de 30 recursos sobre els quals han de deliberar.” És a dir, el Suprem manté la incertesa sobre els presos polítics i manté la seva situació dispar. Els set presos de Lledoners hi estan tancats des del juliol, amb permisos puntuals, ja que la jutgessa de vigilància penitenciària, tot i validar-los el tercer grau, el va suspendre de forma cautelar fins a obtenir la resposta del Suprem. Mentrestant, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l’exconsellera Dolors Bassa continuen en semillibertat.

Meitat de la condemna

La majoria dels nou presos polítics no confien pas que el Suprem els validi el tercer grau, després de la duresa amb què va respondre a l’estiu contra la concessió de les sortides a Forcadell en aplicació de l’article 100.2. Amb tot, recular al segon grau els permetrà que les juntes de tractament dels penals tornin a valorar la seva situació, i poder tornar a treballar i fer voluntariat a l’exterior a través de l’article 100.2, si és que el Suprem no endureix els requisits per obtenir-lo, com es tem. Hi ha juristes que sostenen que el Suprem no els concedirà el tercer grau fins que compleixin la meitat de la pena –l’any 2022 per als Jordis, i fins al 2024 per a Junqueras, Bassa, Romeva, i Turull–, malgrat que el reglament no fixa cap termini de compliment per obtenir la semillibertat, i se centra més en el comportament i la capacitat de reinserció de la persona.

Per la seva part, el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, va confiar ahir que el Suprem aprovi la classificació en tercer grau concedida inicialment a tots els polítics presos. Així ho va defensar en la comissió de Justícia al Parlament de Catalunya. “Més enllà de la valoració política, si s’ho mira des d’una perspectiva tècnica, ha d’aprovar els tercers graus amb tota seguretat”, va dir, segons l’agència Efe.

Calderó també va defensar la feina dels “professionals tècnics” dels centres penitenciaris, i va destacar els “informes de molta qualitat” elaborats per les juntes de tractament dels tres centres on compleixen condemna, així com les seves “intervencions”, que han propiciat –va recordar– que fins a tres jutges de vigilància penitenciària hagin donat el vistiplau al tercer grau dels polítics. “Tot el meu reconeixement a la feina feta pels professionals dels centres i de la secretaria de Mesures Penals, i la qualitat dels jutges de vigilància penitenciària en les seves resolucions sobre el tercer grau”, va destacar. Així mateix, Calderó va reafirmar la posició “claríssima” del govern: “Pensem que aquestes persones no han d’estar a la presó, que s’ha judicialitzat un conflicte polític que no hauria d’haver passat mai i que la solució, evidentment, és l’amnistia.”

El 70% amb el tercer grau

A la comissió parlamentària, Calderó va anunciar que Justícia pretén augmentar fins al 70% el nombre de presos en règim de tercer grau amb permís per dormir a casa tota la setmana mentre duri la pandèmia (inicialment ho fan de divendres a diumenge), una mesura de la qual actualment es beneficien el 42% (674 reclusos) del total de classificats en semillibertat, una xifra que es vol mantenir passada la crisi sanitària. Actualment, un 27,7% del total de 7.968 reclusos a Catalunya compleixen la pena en semillibertat.

LES DATES

28/07/20
La magistrada suspèn
de forma cautelar el tercer grau als set presos de Lledoners en espera del Suprem.

LA FRASE

Des d’una perspectiva tècnica, el Suprem hauria d’aprovar el tercer grau, més enllà de la valoració política
Amand Calderó
Secretari de Mesures Penals
01/05/24
Junqueras compliria
la meitat de la pena, que és quan es preveu que els presos obtinguin el tercer grau.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona