Política

Assassinen un destacat científic nuclear iranià

Teheran qualifica l’atac com una acció de “terrorisme d’Estat” i mira cap a Israel

L’espionatge occidental vinculava a Mohsen Fajrizadeh a la direcció del programa nuclear de república islàmica

El destacat científic nuclear iranià Mohsen Fajrizadeh ha mort assassinat aquest divendres en un atac perpetrat a la localitat d’Absard, a la província de Teheran, segons ha informat el ministeri de Defensa de l’Iran. Fajrizadeh, que segons la intel·ligència occidental va dirigir el programa nuclear de la república islàmica, va aparèixer a les resolucions de l’ONU pel seu treball en el suposat desenvolupament d’armes atòmiques.

El científic, que dirigia l’Organització d’Investigació i Innovació Defensiva del ministeri de Defensa, ha resultat ferit de gravetat en l’assalt al seu vehicle i ha mort a l’hospital on ha estat traslladat.

L’incident ha inclòs almenys una explosió i tirotejos. En l’enfrontament amb els agressors, l’equip de seguretat que protegia el científic també ha resultat ferit, detalla la nota del ministeri, que ha estat publicada pels mitjans oficials.

Les autoritats iranianes qualifiquen l’atac de terrorista.

De moment es desconeix l’autoria de l’atemptat, però té alguns paral·lelismes amb les morts d’altres científics nuclears iranians que van tenir lloc entre 2010 i 2012 al país.

L’Iran va acusar aleshores al Mossad, l’agència d’intel·ligència israelià, d’estar al darrere dels assassinats, perpetrats amb bombes col·locades als vehicles dels científics o bé a trets.
De fet, el titular d’Exteriors iranià, Mohamad Yavad Zarif, ha assegurat aquest divendres que hi ha “seriosos indicis del paper d’Israel” en el crim, que ha qualificat com una acció de “terrorisme d’Estat”.

“Els terroristes han assassinat avui a un eminent científic iranià. Aquesta covardia, amb seriosos indicis del paper d’Israel, mostra el bel·licisme desesperat dels autors”, ha escrit Zarif a les xarxes socials.

El ministre ha demanat a la comunitat internacional, i “en especial a la Unió Europea”, que “acabi amb la seva vergonyosa doble moral i condemni aquest acte de terrorisme estatal”.

Per evitar que l’Iran obtingués la bomba atòmica, al juliol de 2015 es va signar un acord entre Teheran i sis grans potències per limitar el seu programa nuclear.

Aquest acord, conegut com JCPOA (per les seves sigles en anglès) està molt debilitat d’ençà que l’administració nord-americana de Donald Trump se’n va retirar i va tornar a imposar sancions al país islàmic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona