Política

Mobilització multitudinària a França contra la nova llei de seguretat global

Desenes de milers de persones es manifesten a les principals ciutats contra la normativa i els abusos policials

La protesta de París deriva en xocs amb els agents

Fre d’emergència popular a França davant la deriva lliberticida del president, Emmanuel Macron. Desenes de milers de persones van manifestar-se ahir en més de 70 localitats franceses contra la llei de “seguretat global” i la successió d’episodis d’abusos de les forces de seguretat. Si aquest dissabte estava marcat al calendari perquè representava l’obertura dels comerços no essencials, nombrosos francesos van preferir, en lloc d’anar a comprar, omplir els carrers per expressar la seva indignació per la llei, aprovada dimarts al Parlament, que restringeix la difusió d’imatges no difuminades de les intervencions policials.

“Estem saturats que hi hagi tantes injustícies”, assegurava a El Punt Avui Alícia R., de 31 anys, present en la manifestació a París, que va començar a la plaça de la República. Aquesta dissenyadora citava el vídeo de Michel Zecler, apallissat al seu estudi de música per agents de policia que van dir-li “negre de merda” repetides vegades. Vistes per 12 milions de persones, les imatges van sumar-se a la commoció que ja havia generat dilluns el brutal desallotjament d’un campament de refugiats afganesos al cor de la capital francesa. “No estem davant d’una setmana negra de les violències policials, ja que fa anys que se succeeixen els abusos de les forces de seguretat”, lamentava Celestin Kriseur, un grafista de 30 anys.

Nombrosos joves, armilles grogues, periodistes o militants d’associacions defensores dels drets humans es van aplegar a la mobilització parisenca. Una multitud diversa en una protesta en què va haver-hi 46.000 manifestants –una xifra considerable en temps de pandèmia–, segons el Ministeri de l’Interior. Hi abundaven les pancartes de “República en marxa cap enrere (en un joc de paraules amb el nom del partit presidencial)” o de “Darmanin (ministre de l’Interior), dimissió”.

La marxa va estar marcada per un ambient festiu, però va degenerar en la crema d’objectes del mobiliari urbà i múltiples enfrontaments entre manifestants i policies en concloure a la plaça de la Bastilla.

Macron, contra les cordes

Aquesta jornada de protestes augmenta la pressió envers Macron. El dirigent centrista ja matisava abans-d’ahir el seu suport incondicional a les forces de seguretat en un missatge a les xarxes en què qualificava d’inacceptable “l’agressió” a Zeher. Tanmateix, l’expresident François Hollande defensava ahir que “quan un text fereix les consciències i divideix la societat, (...) cal retirar-lo”. Fa dos anys l’augment dels impostos sobre el combustible va desencadenar el malestar dels armilles grogues per la injustícia social i fiscal. Ara la llei de “seguretat global” i la inacció de l’executiu davant els abusos policials poden desembocar en una altra situació explosiva.

LA XIFRA

Quan un text fereix les consciències i divideix la societat (...) cal retirar-lo
François Hollande
Expresident francès
46.000
persones
van participar en la manifestació de París, segons la informació del Ministeri de l’Interior francès.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona