Política

La llei de seguretat obre una crisi entre Macron i el seu ministre de l’Interior

Gérald Darmanin és cada vegada més qüestionat per la gestió dels abusos policials

El partit del govern promet modificar l’article més polèmic del text

El Monsieur Seguretat del macronisme està contra les cordes. Després d’haver estat un dels nomenaments estel·lars al juliol del primer govern de Jean Castex, el ministre de l’Interior francès, Gérald Darmanin, és cada vegada més qüestionat per la seva gestió de la nova llei de “seguretat global” i els recents casos d’abusos de les forces de seguretat. Aquesta polèmica debilita el dirigent, que encarna la política de mà dura amb què Emmanuel Macron vol concloure el seu mandat.

“La situació en què m’heu ficat hauria pogut ser evitada”, va lamentar abans-d’ahir el president francès en una reunió a l’Elisi per abordar la tensió desencadenada per la legislació que penalitza la publicació malintencionada d’imatges policials. Una controvèrsia accentuada per les protestes multitudinàries de dissabte, en què van participar entre 500.000 persones (segons els organitzadors) i 130.000 (segons el Ministeri de l’Interior) arreu de França. Segons diferents assistents en aquest gabinet de crisi, les crítiques de Macron es dirigien sobretot cap a Darmanin, de 38 anys.

Tot i que el ministre havia insistit en l’equilibri entre “protecció de la policia” i “garantia del dret a informar” de l’article 24, la majoria presidencial va anunciar una “reescriptura completa” d’aquest polèmic article que limita la publicació d’imatges policials. Es tracta de la segona maniobra poc ortodoxa del macronisme en els últims dies per intentar apagar l’incendi, sense evidenciar una renúncia davant de la pressió popular. La realitat, però, és que la llei va ser aprovada la setmana passada a l’Assemblée Nationale i ara es troba en mans del Senat, dominat pels Republicans (dreta).

“En el fons, desitjo que mantinguem intensament la protecció que inclou l’article 24 per als policies i gendarmes”, insistia Darmanin, durant la compareixença dilluns en la comissió de lleis del Parlament. Tanmateix, la gestió d’aquest exalcalde dels Republicans genera cada vegada més crítiques, fins i tot en el si del macronisme. Lloctinent de l’expresident Nicolas Sarkozy, va ser designat per liderar una política fèrria en la lluita contra la delinqüència, el gihadisme i els aldarulls. Des de la seva arribada a la plaça Beauvau, va deixar la seva empremta en declarar que s’estava produint una “deriva salvatge de la societat”, una expressió sovint utilitzada per l’extrema dreta.

Tot i que aquesta mà dura és una aposta de Macron, que aspira a guanyar les properes presidencials el 2022 seduint l’electorat conservador, el vers lliure de Darmanin s’ha passat de frenada. El ministre va afirmar que “volia prohibir la publicació d’imatges no difuminades de la policia” i que “els periodistes s’havien d’acreditar” per cobrir les manifestacions. I això va accentuar la indignació per la nova llei. “El problema no és la línia de Darmanin [...], sinó la seva gestió caòtica”, es queixava un dirigent del cercle més estret de Macron en declaracions a Le Monde.

El president vol seduir els joves

El president francès, Emmanuel Macron, concedirà demà una entrevista al mitjà digital Brut, que informa exclusivament a través de vídeos i que disposa d’un gran seguiment entre els joves. És una decisió poc habitual del dirigent centrista, que només sol ser entrevistat per grans publicacions. Així, Macron intenta restablir el seu vincle amb les noves generacions, després que aquestes es manifestessin de manera multitudinària dissabte contra la nova llei de “seguretat global”. De fet, la recent polèmica sobre els abusos policials ha mostrat el pes creixent a França de nous mitjans com ara Brut o Loopsider, que va revelar les imatges de la pallissa al productor de música negre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona