Política

Els presos hi veuen “venjança” i “escarment”

Forcadell i Bassa denuncien haver conegut la resolució pels mitjans

AI reclama la llibertat immediata dels Jordis

No per esperada, la decisió del Tribunal Suprem ha deixat de ser una estocada per als presos independentistes. Tots ells, sense excepció, van deixar constància de la seva indignació a través de diverses piulades a Twitter, en què van coincidir a descriure la resolució que els treu el tercer grau com un “escarment” i una “venjança” de la justícia espanyola. “És un càstig polític per la nostra ideologia”, es lamentava Josep Rull, mentre que Raül Romeva assenyalava que, amb pronunciaments com el del Suprem, l’Estat espanyol “es va convertint en una gran presó, una democràcia fallida que estan creant ells mateixos”. Quim Forn va ser un dels que van acusar explícitament l’alt tribunal d’actuar mogut únicament pel desig de “l’escarment i la rendició”, raonament molt similar al que van fer Oriol Junqueras –“el Tribunal Suprem dicta venjança de nou”– i Jordi Turull –“l’aplicació del dret penitenciari de l’enemic no deixa cap marge per a les sorpreses”.

A Carme Forcadell i a Dolors Bassa, que encara gaudien del tercer grau, la decisió no els va agafar en absolut a contrapeu, tot i que van criticar les formes utilitzades pel Suprem per comunicar-ho. “Com sempre, ens hem assabentat que hem d’entrar a la presó pels mitjans”, va dir l’expresidenta del Parlament. “Tornem a la gran repressió”, va denunciar l’antiga consellera de Treball. Finalment, Jordi Sànchez va censurar que els poders de l’Estat “retorcen la llei, canvien jurisprudència, i destrossen garanties penals i drets; Espanya s’ho val”, mentre que Jordi Cuixart va voler llançar un missatge de fermesa de conviccions: “Els presos i els exiliats no som la visibilització de cap derrota. Avui, més que mai, amnistia i autodeterminació.”

Precisament la situació dels Jordis va tornar a provocar la queixa d’Amnistia Internacional (AI). El seu director a Espanya, Esteban Beltrán, va assenyalar que la mesura adoptada pel Tribunal Suprem “perpetua una situació d’injustícia contra tots dos, ja que han de ser posats en llibertat immediatament”.

El govern qüestiona la imparcialitat del Suprem

La reacció del govern català va ser l’esperada: de crítica, en primer lloc, de la resolució i, després, del tribunal que la formula. “El Suprem persisteix en la set de venjança, un Suprem que és controlat per la dreta judicial”, va denunciar el vicepresident Pere Aragonès, mentre que la consellera de Justícia, Ester Capella, va emfatitzar que aquest “és el tribunal més polititzat i qüestionat d’Europa, i ara el que ha fet és esmenar els jutjats especialitzats en l’àmbit penitenciari”, els mateixos que, prèviament, havien avalat el tercer grau i el 100.2 per als presos. En una declaració oficial, el president del Parlament va voler fer una valoració més política i va qualificar de “vergonyós” que el govern del PSOE i Podem “no s’atreveixi a parar els peus als enemics del diàleg, que volen fer descarrilar qualsevol via de negociació dialogada”. Per la seva banda, l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont piulava: “Tots sabem per què s’ha suspès el tercer grau i el 100.2. Venjança i escarment. Res de nou en el full de ruta de l’unionisme.” El seu successor, Quim Torra, hi afegia: “Es fa difícil dir res després que permetéssim l’aprovació dels pressupostos de l’Estat que engarjola i reprimeix.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona