Política

Londres i Brussel·les eviten la ruptura de les converses

Johnson i Von der Leyen desencallen el diàleg sobre el ‘Brexit’ tot i la persistència de “diferències significatives”

Els equips negociadors es tornen a reunir avui a la capital comunitària

Després d’una aturada de les converses entre els negociadors divendres, el Regne Unit i la Unió Europea van acordar ahir tornar a asseure’s per mirar d’arribar a un acord comercial per després del Brexit, que es materialitzarà de manera definitiva l’1 de gener.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, s’hi van comprometre durant una conversa telefònica mantinguda ahir a la tarda, en què van acordar que els equips negociadors es tornaran a reunir avui a Brussel·les. Dilluns al vespre, tots dos avaluaran per telèfon els possibles avenços.

Tot i l’acord per desbloquejar les converses, Johnson i Von der Leyen van admetre, en un comunicat conjunt, la persistència de “diferències significatives”. Amb tot, van coincidir que cal un “esforç suplementari” dels respectius equips negociadors per mirar de “resoldre” els contenciosos pendents. La responsable comunitària i el premier britànic van parlar durant més d’una hora després de la suspensió, abans-d’ahir, de les converses arran de la constatació de la falta de progressos.

“Veurem si avancem”

La negociació del Brexit topa, bàsicament, amb tres esculls: les garanties per a una competència justa (la UE no accepta les subvencions d’estat britàniques perquè distorsionen el seu mercat interior), la pesca (el dret de les flotes comunitàries a continuar treballant en aigües britàniques) i la governança de l’acord (mecanismes per dirimir potencials conflictes). “Un acord no és factible si aquests temes no es resolen”, van coincidir en el comunicat.

“Veurem si hi ha una forma d’avançar. La feina continua demà”, va reaccionar ahir a Twitter el negociador en cap de la UE, Michel Barnier. Per la seva banda, el taoiseach (primer ministre irlandès) Micheal Martin va celebrar la represa de les reunions tot animant a fer “tots els esforços per possibilitar un acord”.

El període de transició iniciat després de la sortida del Regne Unit de la UE el 31 de gener passat s’acaba a final d’any. Si llavors no hi ha acord, les relacions comercials entre els dos blocs passarien a estar regides per les regles generals de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) i s’aplicarien aranzels sobre els béns.

En cas contrari –que finalment s’arribés a un acord–, s’acceleraria el calendari per validar-lo. El pacte s’hauria de convertir en un text legal i traduir a tots els idiomes oficials de la UE per ser ratificat pel Parlament Europeu. Segons el contingut del nou document, els vint-i-set parlaments estatals de la UE també l’haurien de ratificar.

LA DATA

1.01.2021
El Regne Unit
abandona de manera definitiva la UE, amb acord sobre la futura relació comercial o sense.

Els tres obstacles per al pacte

Redacció

Competència justa

La UE vol que el Regne Unit compleixi les regulacions europees en àmbits com ara drets dels treballadors, medi ambient i, sobretot, subvencions estatals. No accepta les ajudes públiques britàniques a les seves empreses perquè els dona un avantatge competitiu. Londres, però, sosté que el Brexit ha de permetre, precisament, alliberar-se del compliment de les normes comunitàries.

Pesca

La UE intenta conservar el màxim accés a les aigües britàniques, però Londres proposa revisar anualment les quotes de les flotes comunitàries i avisa que, com a futur estat costaner independent, donarà prioritat als seus vaixells.

Governança

Brussel·les busca incloure en l’acord mecanismes per resoldre futures disputes en l’aplicació del text.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES