Política

Arxiven la causa contra 6 agents per l’1-O a Lleida

El jutge afirma que el veí de la Mariola que va tenir un infart “es va posar en risc”

Un jutge de Lleida ha dictat l’arxivament de la investigació contra sis policies espanyols, acusats de lesions i omissió del deure de socors a un veí de la Mariola que va tenir un infart l’1-O del 2017 durant l’actuació policial al centre de votació. L’advocada de la família d’Enric Sirvent –que va tenir un atac de cor quan un agent el va tirar al terra i un altre li va donar una puntada de peu als genitals, segons va declarar al jutjat, i que va morir la primavera passada per la Covid-19– va anunciar ahir que presentarà recurs contra l’arxivament a l’Audiència de Lleida.

En la resolució, coneguda ahir, el titular del jutjat d’instrucció 4 de Lleida, el magistrat Ignacio Echevarria, sosté que “no es pot concloure que l’actuació policial causés directament les lesions, ni que fos de manera conscient i intencionada”, i hi afegeix que Sirvent “tampoc estava en una situació de desemparament”. Exposa que en aquella concentració “tant els ciutadans com els policies van viure una situació violenta i de tensió”, i que en l’informe dels Mossos “no queda del tot clar” si realment un policia li dona una puntada de peu als genitals, ni que aquesta acció li provoqués l’atac de cor. A més, indica que Sirvent “tenia malalties cardíaques prèvies”. Pel magistrat, el veí de Mariola “amb la seva voluntat de resistència a l’actuació policial es va col·locar en una situació de risc potencial a causa del seu estat de salut i edat avançada”, que tenia llavors.

La lletrada Anna Llauradó va criticar que el jutge instructor actuï com a sentenciador i va alertar del perill d’una possible sobreprotecció judicial cap als investigats que es pugui entendre com una “carta blanca” a les actuacions policials en qualsevol acte pacífic, segons informa l’ACN. Segons Llauradó, la família de Sirvent ha rebut “amb indignació i frustració” una decisió que consideren “injusta”, un sentiment que comparteix l’Advocacia per la Democràcia i el Col·legi d’Advocats de Lleida.

La lletrada de la família va considerar que el jutge ha fet una anàlisi de la prova “esbiaixada” i que en no portar el cas a judici no ha donat l’oportunitat a l’acusació particular de posar en contradicció les declaracions dels policies espanyols amb els vídeos aportats. Hi va afegir que havien sol·licitat que se cités a declarar més mossos i ciutadans presents l’1-O al col·legi de la Mariola i que, en tancar el cas, això els produeix “indefensió” i es vulneren les garanties processals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona