Política

14-F pendents de la Covid

Els grups parlamentaris acorden tres franges horàries perquè votin per separat els electors vulnerables, els contagiats i els que estan en quarantena, i la resta

Torrent i Aragonès fan el formalisme per convocar les eleccions

La jornada electoral del 14 de febrer es dividirà en tres franges horàries per tal de separar els electors més vulnerables per la Covid-19 dels contagiats i els que estan en quarantena per haver estat en contacte amb un positiu. Els uns votaran a primera hora i els altres, durant l’hora prèvia al tancament dels col·legis electorals. Així ho van decidir ahir els grups parlamentaris en la segona trobada preparatòria del 14-F, que va finalitzar amb quatre acords principals per consens.

Votar per franges horàries

El primer és la divisió de la jornada electoral en trams de votació. Es recomanarà a la població de risc per la Covid-19 que voti de les nou del matí a les dotze del migdia; als electors sense risc i que no estiguin en quarantena, que ho facin en l’àmplia franja de les dotze del migdia fins a les set del vespre, i, en darrer terme, es demanarà a les persones contagiades i a les que estiguin en quarantena sanitària per haver estat en contacte amb un positiu que ho facin de les set a les vuit del vespre, l’última hora abans del tancament dels col·legis –l’horari habitual d’obertura dels centres electorals, de les nou del matí a les vuit del vespre, es mantindrà com sempre després que la taula parlamentària descartés ahir allargar-lo.

Paperetes a domicili

En segon lloc, també es va acordar que les paperetes de totes les candidatures siguin enviades al domicili particular dels electors per tal que puguin portar-les preparades des de casa al lloc de votació. L’objectiu és reduir l’estada dels electors al centre electoral i agilitzar la votació, però també reduir el contacte físic de les persones en aquests col·legis.

Vacunats a les meses

El govern i els grups també demanaran al Departament de Salut que, depenent de l’inici del pla de vacunació contra el virus, els membres de les meses electorals siguin també vacunats com a personal prioritari.

La conselleria d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència farà arribar els acords parlamentaris al Procicat perquè els aprovi oficialment. El conseller Bernat Solé va agrair en sortir de la reunió el “consens assolit” i la “bona predisposició de tots els grups”.

L’única discrepància va sorgir entre la majoria de partits de l’oposició per la voluntat del govern d’avançar els tràmits electorals per als catalans que viuen a l’exterior. Tenint en compte que el sistema de vot exterior provoca any rere any una participació molt menor de les persones que viuen fora perquè, en molts casos, la documentació arriba dies o setmanes tard, el govern demanarà a la Junta Electoral Central que enviï la targeta censal i el sobre de votació abans que s’hagin proclamat oficialment les candidatures per tal de guanyar temps –el dia de la proclamació de candidatures, els votants a l’exterior podrien descarregar-se telemàticament i imprimir la butlleta triada i enviar el vot per correu certificat aquell mateix dia.

La majoria de partits van mostrar satisfacció pels acords i confiança en la celebració del 14-F, si bé Catalunya en Comú va insistir al govern que s’allargui més enllà del 10-F el límit del vot per correu i el vot exterior. La presidenta del grup, Jéssica Albiach, va retreure a Junts i ERC que no defensin descarregar-se el vot per internet també en el cas dels electors que viuen a Catalunya, i a ERC i el PSC, que no acceptin fer una única tramesa de publicitat electoral per a tots els grups.

Els grups s’han conjurat a prendre les decisions conjuntament perquè, diu el mateix Solé, de les eleccions celebrades en països en pandèmia s’ha pogut concloure que la participació augmenta i els ciutadans guanyen confiança i superen les pors de contagi si el govern i els partits estan d’acord en la manera com s’han de fer la campanya i la votació.

Per la seva banda, el president del Parlament, Roger Torrent, va complir ahir a la tarda amb el tràmit d’entrar a registre una resolució que decretava la dissolució formal de la cambra a partir de les dotze de la nit. De manera paral·lela, el vicepresident del govern, Pere Aragonès, signava a les set del vespre el decret de convocatòria de les eleccions per al dia 14 de febrer. La legislatura, des del punt de vista legal i protocol·lari, quedava extinta. Això no implicarà, però, que l’activitat legislativa quedi aturada del tot, ja que des d’avui queda formalment constituïda la Diputació Permanent del Parlament. Integrada per 23 diputats que sintetitzen la mateixa majoria política que regnava fins ara a l’hemicicle, aquest òrgan es reunirà com a mínim una vegada abans de mitjan gener per convalidar diversos decrets llei –ja n’hi ha quatre a punt– aprovats pel govern per fer front a la pandèmia. Així mateix, la Diputació també es podria reunir per a una compareixença d’urgència d’algun membre de l’executiu.

Encara que el gest d’ahir de Torrent fos essencialment formal, també va servir per fer un resum telegràfic del que ha estat aquesta legislatura. Un període polític “atípic”, segons el president de la cambra, ja que va arrencar després de l’aplicació del 155, i que ha estat marcat per “la repressió” contra l’independentisme.

15.01.21
Es vol ratificar
la data del 14-F o ajornar-la, perquè Salut ja tindrà suficient informació i prou temps d’antelació.

Junqueras veu “impossible” un tripartit

El líder d’ERC, l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, va assegurar ahir, en una entrevista a TV3 des de la presó de Lledoners, que és “impossible” que es reprodueixi un govern tripartit al govern català entre republicans, el PSC i els comuns. Després que aquestes tres formacions hagin arribat a un acord de pressupostos a l’Ajuntament de Barcelona, Junqueras sosté que aquest pacte és “per posar les institucions al servei dels ciutadans” i, per contra, “no és traslladable a la Generalitat”. La “impossibilitat” d’una entesa amb el PSC es fonamenta, segons va manifestar, en el fet que el partit que lidera Miquel Iceta “està satisfet amb les polítiques repressives” contra l’independentisme, fins al punt que “les ha protagonitzat” i “les aplaudeix cada dia”. Junqueras no va aclarir, en canvi, si acceptaria un suport extern del PSC a un executiu en minoria dels republicans o a un govern del seu partit amb els comuns, i es va limitar a advocar per “un govern que tingui una majoria tan estable com sigui possible”. El president d’ERC també va certificar el distanciament del seu partit respecte al Consell per la República quan va advertir que les entitats i les institucions “no poden ser utilitzades de manera partidista”.

Ajornament per restricció social

El govern i els grups van acordar quatre escenaris epidemiològics, dos dels quals provocarien un ajornament de la data electoral: el confinament domiciliari de la població o una situació d’“activitat social molt limitada”, en paraules del conseller Solé. Serà el Procicat el que haurà de determinar si les previsions epidemiològiques són prou adverses per aconsellar l’ajornament. Els grups parlamentaris, però, van acordar que qualsevol ajornament s’haurà de consensuar i no el podrà decidir el govern tot sol. De moment, executiu i grups es van instar a una tercera reunió l’11 de gener tenint en compte que els responsables de Salut consideren que el 15 de gener es podria fer un pronòstic de l’estat de la pandèmia el 14-F.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes
Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona