Política

Trump aprofita els últims dies a la Casa Blanca per perdonar aliats corruptes

El president sortint concedeix l’indult al pare del seu gendre i a l’excap de campanya Paul Manafort

L’acció és una bufetada als fiscals de la trama russa

Ara que fins i tot els seus han assumit la derrota electoral, Donald Trump, el president sortint dels EUA, dedica els últims dies del seu mandat a utilitzar el poder que li queda per repartir perdons a amics condemnats per corrupció davant la indignació de part de l’opinió pública nord-americana.

En l’última tongada de perdons presidencials, Trump va concedir dimecres indults a Charles Kushner –el pare del seu gendre Jared Kushner–, així com als seus excol·laboradors Paul Manafort i Roger Stone. Tots tres estan inclosos en una llista de 29 persones perdonades per Trump, que dimarts ja va atorgar clemència a vint més.

Evasió fiscal

Kushner, de 66 anys, va complir dos anys de presó després de declarar-se culpable el 2004 de setze delictes d’evasió fiscal, un de represàlies contra un testimoni federal i un altre per mentir a la Comissió Electoral Federal. L’indult a Kushner, pare del marit de la filla gran del president sortint, Ivanka Trump, era un dels més esperats.

També es comptava amb els indults a Manafort i Stone. Amb aquest perdó, Trump mostra el seu suport als seus col·laboradors més fidels, i és una bufetada als fiscals que van investigar la trama russa i que els van condemnar. Manafort va ser condemnat a set anys de presó per diversos delictes financers, i Stone a 40 mesos per mentir al Congrés, manipular testimonis i obstrucció, però la pena ja li havia estat commutada per Trump abans que ingressés a la presó. Manafort, excap de campanya de Trump, va complir dos anys de presó abans de ser posat al maig sota arrest domiciliari pel risc de la pandèmia.

Aquests indults arriben 24 hores després que Trump perdonés dos excol·laboradors condemnats en el marc de la investigació sobre la trama russa, quatre contractistes d’una empresa militar privada implicats en l’assassinat de civils a l’Iraq i tres excongressistes republicans condemnats per casos de corrupció.

Encallats els ajuts per la pandèmia

Republicans i demòcrates van intentar ahir retocar l’acord a què havien arribat els dos partits al Congrés per a un nou paquet d’estímul econòmic de 2,3 bilions de dòlars per fer front a les conseqüències de la pandèmia del coronavirus davant l’amenaça del president, Donald Trump, de vetar-lo. Les propostes demòcrates, però, no van ser acceptades pels republicans, i viceversa. Les negociacions es reprendran dilluns. El bloqueig del paquet d’estímul podria provocar un tancament de l’administració a partir de la setmana que ve per falta de pressupost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona