Política

El 14-F condiciona Sánchez per fer el canvi de govern en què Illa salti i Iceta hi entri

El titular de Sanitat prometia deixar la cartera en l’inici de campanya i tot és incert

Darias es brega amb la Covid per si deixa Política Territorial al català

Si el simple aleteig d’una papallona pot canviar el món, la veu experta d’un epidemiòleg català pot trastocar ara l’agenda de Pedro Sánchez i de Felip VI a Madrid. Les urgències electorals del PSC van ser el detonant que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, desplacés Miquel Iceta com a candidat a la Generalitat en plena tercera onada de la pandèmia i enmig de la vacunació contra la Covid-19, però ara la incertesa total que envolta la data del 14 de febrer té Sánchez atrapat en un calendari que ja no domina ell en un afer de poder tan íntim per a un president com és un canvi de govern.

Després que el 3 de gener protagonitzés el primer gran acte preelectoral com a futur cap de cartell del PSC, l’agenda d’Illa i el seu compte a Twitter encadenen vuit dies de contingut íntegrament institucional del Ministeri de Sanitat. Conscient que no només el PP, Vox i Cs li censuren que compagini el combat contra el virus i el cartell del PSC amb l’aparell ministerial al darrere, sinó que també ho fan veus de Podem com ara la ministra de Treball, Yolanda Díaz, i la rival Jéssica Albiach, Illa reivindicava divendres el seu dret a no fer el pas fins a l’últim moment. “Que quedi clar a tothom. Estic centrat a assumir les meves responsabilitats i a fer front a l’increment del nombre de casos, i fins a l’últim minut exerciré les meves responsabilitats. Quan comenci la campanya, les deixaré d’assumir”, advertia.

El primer aniversari del govern de coalició entre el PSOE i Podem es complirà demà i Sánchez es veu obligat a prescindir del segon ministre més ben valorat pel CIS, amb un 4,7 –per sobre de Sánchez i del 4,2 de mitjana del govern, i superat només per la vicepresidenta Nadia Calviño– sense saber quan ho haurà de fer. El CIS, de fet, està en el punt de mira, perquè José Félix Tezanos hi va incloure des del 18 de novembre l’opció d’Illa per comparar el seu potencial amb el d’Iceta, una dada que només interessava al PSOE i al PSC.

Com si es volgués bregar de cara al traspàs de poders, la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, agafa cada dia més pes en l’exposició del balanç sanitari al costat d’Illa per si li agafa el relleu i deixa la cartera a Miquel Iceta. El neguit no és nou per al primer secretari del PSC: Iceta ja va ser president in pectore del Senat molts dies del maig del 2019 sense fer mai el viatge a Madrid.

Doble barret, com Borrell i Cañete

Que un ministeri sigui un trampolí a la Generalitat no és nou al PSC (José Montilla) ni al PP (Josep Piqué), i no ho és tampoc que l’elegit guardi el càrrec fins a l’últim dia que pot. El PP s’escandalitza ara pel fet que Salvador Illa reté Sanitat amb permís de Pedro Sánchez, però el 2019 Josep Borrell ja va compaginar el doble barret de ministre d’Afers Estrangers i candidat a les europees, i el 2014 Miguel Arias Cañete va ser ministre d’Agricultura i candidat del PP a les europees. En el cas de Borrell, el súmmum és que no va recollir mai l’acta d’eurodiputat i el desembre del 2019 era nomenat alt representant de la UE. “Em sembla malament que Cañete sigui ministre al matí i candidat a la tarda”, afirmava Alfredo Pérez Rubalcaba el 2014.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona