Política

Justícia nega prevaricació amb els presos polítics

El departament indica que les seves resolucions són revisades per jutges de vigilància penitenciària i, amb el tercer grau, els funcionaris estan blindats

Les amenaces de la fiscalia i el Suprem no s’han traduït en res

El Departament de Justícia nega de manera rotunda que s’hagi comès prevaricació amb la segona proposta de classificació en tercer grau dels presos polítics, que van fer abans-d’ahir les juntes de tractament de les tres presons on compleixen condemna, i que en breu ha de validar el servei de classificació del departament que encapçala Ester Capella (ERC). Ni la fiscalia ni el Tribunal Suprem s’han pronunciat de manera oficial davant aquesta decisió de tornar a concedir la semillibertat als independentistes catalans. En la primera classificació en tercer grau, concedida el 14 de juliol passat —i, sobretot, validada per jutges de vigilància penitenciària—, van expressar que era precipitada per la gravetat dels fets i per les elevades condemnes, i el Suprem va revocar la classificació el desembre passat. Les amenaces que van arribar el primer cop des de la fiscalia i el Suprem no es van traduir en cap denúncia formal de prevaricació contra el govern. Un mitjà de comunicació espanyol insistia abans-d’ahir en aquest relat des de “fonts de la fiscalia”.

La secretaria de Mesures Penals, que dirigeix Amand Calderó, no amaga que va causar “preocupació” l’amenaça del Suprem del 31 de març passat, quan va “advertir” que “es podria perseguir per prevaricació els funcionaris” que aprovessin l’excarceració dels presos polítics per complir la condemna a casa a causa del confinament per la Covid-19. L’advertiment era un missatge que va arribar als periodistes de manera oficial, però no pas una interlocutòria. Els presos polítics no van sortir dels penals per la pandèmia, malgrat que organitzacions humanitàries i d’Europa ho van recomanar i els penals catalans ho van promoure a través de l’article del reglament penitenciari 86.4, i actualment hi ha deu interns que compleixen condemna als seus domicilis.

Pel que fa a l’aprovació del tercer grau, els funcionaris i professionals de les juntes de tractament (des de treballadors socials fins a advocats) estan protegits d’una possible acusació de prevaricació perquè emeten una proposta i és el servei de classificació del departament l’ens que l’aprova. La signa la cap de servei, i el seu superior jeràrquic és el secretari Amand Calderó. Per contra, les sortides per anar a treballar o per fer voluntariat a través de l’article 100.2 sí que són resolucions de les juntes de tractament, sempre amb criteris tècnics, però contra les quals es podria dirigir una denúncia.

Amb tot, el Departament de Justícia reitera que no ha comès cap delicte de prevaricació perquè totes les seves resolucions i els acords de les juntes són supervisats per jutges de vigilància penitenciària, com recull l’article 72.4 de la llei orgànica i el del reglament penitenciari. És per això que, en la primera classificació de semillibertat dels presos polítics, la fiscalia no va denunciar la Generalitat pel delicte de prevaricació en un jutjat ordinari, sinó que va demanar a cadascun dels tres jutges de vigilància penitenciària responsables de les tres presons on són els independentistes que els revoqués el tercer grau. Els escrits de la fiscalia van ser contundents i denunciaven frau de llei.

Cadascun dels jutges, però, va raonar que estava justificat que els presos polítics complissin la condemna només anant a dormir als penals, en haver assumit la condemna, tot i que no el canvi de pensament polític, en part, exigit per la fiscalia. Al final, va ser el tribunal sentenciador el que va revocar el tercer grau i el 100.2. Justícia esperava que el Suprem marqués unes directrius més clares, des de concretar quant temps més exigeix que estiguin tancats –només va dir “més temps en observació”– fins al tractament. Sense raonaments jurídics, ja es tem que la classificació dels presos polítics serà un reflex de la pel·lícula El dia de la marmota.

LES XIFRES

30
professionals
revisen la classificació penitenciària de cada intern a Catalunya.
7
per cent
de classificacions fetes per Justícia són tombades pels jutges de vigilància penitenciària.

Insten el Suprem a no demorar l’informe dels indults

La defensa dels exdiputats de JxCat Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull ha demanat al Tribunal Suprem que acceleri l’informe sobre els seus indults, tot i que ells no l’han demanat personalment. En un escrit dirigit al tribunal, el penalista Jordi Pina li reclama que “procedeixi a emetre el corresponent informe sobre la idoneïtat de concedir l’indult interessat, donant el màxim impuls processal a la seva tramitació”. Hi afegeix que la sol·licitud d’aquest indult “es va presentar fa més d’un any” per part d’un particular cap a tots els condemnats. La defensa explica que ha tingut coneixement a través dels mitjans de comunicació que la fiscalia ja ha enviat el seu informe, desfavorable, a la sala penal. Per això, demana que els el faci arribar. A més, reclama que es faci el mateix amb el de l’advocacia de l’Estat i, en cas que no l’hagi elaborat, que se li requereixi “amb caràcter immediat”. I s’exigeix que s’expulsi Vox del procediment, ja que la llei no preveu que les acusacions populars formin part d’aquest tràmit.

El govern espanyol s’empara en el fet que encara no té tots els informes, tot i que no són vinculants, perquè el Consell de Ministres resolgui sobre la concessió de l’indult total o parcial als presos polítics. El penalista Francesc Jufresa insisteix que la llei permet aprovar els indults sense els informes, que només és qüestió de voluntat política. El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va allargar la resolució fins al maig o el juny, un cop passades les eleccions catalanes, sense preveure’n l’ajornament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona