Política

Fins a 24 opcions polítiques diferents concorren al 14-F

A Barcelona s’han validat 22 llistes, 20 a les comarques de Girona i 18 a les demarcacions de Lleida i Tarragona

Catorze formacions extraparlamentàries aniran també als comicis

La junta electoral provincial de Lleida i el Diari Oficicial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) van tancar divendres definitivament el llarg cerimonial de confecció, presentació, validació i proclamació de les candidatures al Parlament de Catalunya donant el vistiplau a les llistes que es presentaran a les comarques de Ponent.

El procés de proclamació va començar amb les de Tarragona, on es presentaran 18 candidatures, per continuar per les de Barcelona, 22 llistes, i les 20 candidatures de les comarques de Girona. A Lleida se n’han validat 18, i només dues n’han quedat fora perquè no han assolit el nombre d’avals exigits per la llei.

Sumant les quatre demarcacions electorals, es presenten un total de 78 candidatures de 24 opcions polítiques diferents, de les quals quinze són extraparlamentàries. A aquestes cal afegir dues candidatures més, les del Partit Nacionalista de Catalunya, que lidera Marta Pascal, i el Partit Demòcrata Europeu Català, PDeCAT, amb Maria Àngels Chacón de cap de llista. Aquestes dues opcions són tècnicament extraparlamentàries, perquè és el primer cop que concorren a les eleccions amb aquestes sigles, però a la vegada ja han format part de l’arc parlamentari per haver estat integrants de la candidatura de Junts per Catalunya a les darreres eleccions catalanes.

La formació sense representació en l’actual Parlament a la qual les enquestes donen més opcions d’aconseguir representació és la formació d’ultradreta Vox. Al marge d’aquest partit, també es presenta el partit animalista Pacma, Escons en Blanc, Recortes Zero, Suport Civil Català, Per un Món Més Just, Unides per la Democràcia, Unión Europea de Pensionistas i l’Alianza por el Comercio y la Vivienda. Aquests partits no han aconseguit poder formalitzar llistes a totes les demarcacions i n’hi ha, com la de Som Terres de l’Ebre, que només s’ha presentat per Tarragona.

Dins de les opcions extraparlamentàries també n’hi ha de marcat caràcter independentista, com Primàries per la Independència. Amb l’etiqueta de partit català, però allunyat de l’opció de Primàries i amb una fort component xenòfob hi ha la candidatura del Front Nacional de Catalunya. Pel costat de les esquerres es presenten el Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya (PCTC) Izquierda en positivo i el Moviment corrent roig.

En relació amb les eleccions del 2017 el nombre de llistes ha pujat molt. Aleshores es van presentar un total d’onze opcions polítiques diferents.

LA XIFRA

7
partits que disposen de representació parlamentària repeteixen: JxCat, ERC, PSC, PP, Comuns, CUP i Cs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona