Política

Iglesias celebra el tercer grau dels presos polítics

“Crec que és la millor notícia per a la democràcia”, afirma el líder de Podem

Diu que treballa amb discreció perquè l’executiu concedeixi l’indult

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha celebrat aquest dijous el tercer grau penitenciari que la Generalitat ha concedit als presos independentistes. En una entrevista al ‘Planta Baixa’ de TV3, Iglesias ha assegurat que el fet que surtin i puguin participar de la campanya electoral del 14-F “és la millor notícia per a la democràcia”. També ha defensat que el govern espanyol els concedeixi l’indult. “Treballem perquè passi, però permeti’m que sigui discret, perquè hi ha qüestions que perquè passin cal treballar amb discreció”, ha tancat.

Iglesias creu que la sortida dels presos és beneficiosa per a la democràcia i cal treballar per posar punt final a la “situació d’excepcionalitat” que “danya Catalunya i el conjunt de l’Estat”.

Ha recordat que el parer de Podem sobre els indults és “clar”. “Som favorables al fet que el govern utilitzi el recurs de l’indult en interès de l’Estat”, ha dit abans de recordar que anteriors executius han indultat colpistes com Armada i també Barrionuevo i Vera.

Segons Iglesias, a la democràcia espanyola li interessa que els presos independentistes “estiguin lliures” i la seva formació treballa perquè això passi, malgrat que no ha concretat cap calendari.

“S’ha prioritzat altres interessos a la salut”

Sobre la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC) de mantenir les eleccions al 14-F, Iglesias ha recordat que com a vicepresident ha de respectar les decisions judicials.

Amb tot ha afegit que “sembla clar que en aquestes circumstàncies extraordinàries hauria d’estar per sobre de qualsevol consideració la salut”.

“Si les eleccions són el 14-F les autoritats asseguren que es donen en les condicions més segures, però crec que molta gent es pot quedar amb la sensació que algú ha primat interessos diferents de la salut”, ha sentenciat.

“L’excés de suports mediàtics” pot perjudicar Illa

En aquest marc, ha evitat criticar la marxa de Salvador Illa del Ministeri de Sanitat per esdevenir candidat del PSC, però ha recordat que els poders mediàtics que li donen suport no són gratuïts. “Crec que l’excés de suports mediàtics” a Illa “potser al final pot tenir un efecte contraproduent”.

No es retracta de les manifestacions sobre Puigdemont

Iglesias no s’ha retractat de la comparació entre l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l’exili republicà, però tampoc ha insistit en aquesta idea. “És evident que el context històric és diferent, però per rebre un aplaudiment de La Sexta o de la Cadena Ser no diré una cosa que no penso, una mentida, ni que Catalunya em queda lluny. Sé que m’atacaran, però nosaltres hem arribat on hem arribat dient veritats”.

En aquest marc ha recordat que malgrat que Puigdemont i el seu partit són el seu “adversari polític” ell es nega a entrar en “una caral mediàtica per criminalitzar-los o insultar-los”. “I sé que malgrat les diferències, si no em sumo a aquesta coral ho pagaré car com es va veure, però no he arribat on he arribat buscant l’aplaudiment dels que han fet molt poc per resoldre problemes”, “i el que passa a Catalunya només es pot resoldre amb diàleg i empatia”.

Autocrítica per la gestió sanitària

Ha admès que el seu executiu “potser podria haver fet coses millor” en la gestió de la crisi sanitària, però ha assegurat que “està orgullós” de la resposta social que ha donat. Sense Podem, ha dit, aquest govern hauria donat una resposta diferent com ho proven –ha afirmat- els “atacs ferotges” dels qui “no accepten que una força com aquesta està al govern d’Espanya”.

En aquest sentit ha recordat que “gràcies als ERTO de Yolanda Díaz s’ha minimitzat la pobresa” i “tothom entén que el fet que nosaltres estiguem al govern” ha permès “frenar els desnonaments, els talls de subministraments, regular el mercat de lloguer” i “armar un escut social que crec que ha estat positiu”.

Oportunitat perquè els comuns estiguin al govern

Iglesias ha recordat que després de les eleccions del 14-F cap força podrà governar en solitari i s’ha mostrat convençut que la ciutadania de Catalunya donarà una oportunitat a En Comú Podem “per estar al govern de la Generalitat”.

Sentiment republicà

Iglesias ha justificat el fet que l’executiu estigui donant suport a la monarquia malgrat els escàndols del rei emèrit perquè “dins del govern hi ha una part que és monàrquica i una part que és republicana”. “Es pot imaginar el que penso, però cal naturalitzar que la part majoritària del govern creu en la monarquia, la defensa i farà tot el que estigui a la seva mà al respecte”. En aquest sentit s’ha mostrat convençut que una part important de la ciutadania espanyola té sentiment republicà. “La república a Espanya arribarà, és una qüestió de temps que hi hagi una voluntat majoritària”.

Més vacunes al març

El vicepresident segon ha afirmat que el seu executiu té informació que arribaran més vacunes al mes de març i ha desatacat que la campanya de vacunació “està funcionant bé”. Ha emplaçat a la Unió Europea a “ser ferma” davant les farmacèutiques que retallen el subministrament, i s’ha mostrat partidari de cessar els càrrecs públics que se salten la cua de vacunació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA